НАСА подготвя нова орбитална мисия до Плутон

Американското космическо ведомство e отделило средства за разработката на още една орбитална мисия до Плутон, която ще довърши работата на сондата „Нови хоризонти“, прелетяла край небесното тяло през юли 2015 година, съобщава Си Ен Ен.

Агенцията цитира изявление на Алън Стърн, ръководител на сегашния и на предишния проект за изследването на Плутон.

„Защо трябва да се завърнем там? „Нови хоризонти“ ни обогати с много познания, но изследва едва 40 процента от повърхността на Плутон. Това кратко посещение не ни даде възможност да проследим как текат ледниците, как се променят годишните времена и геологията на планетата. Всички тези проблеми могат да бъдат изяснени от новия орбитален апарат“, уверен е Стърн.

Първото „дете“ на американския учен, сондата „Нови хоризонти“, беше изстреляна през януари 2006 година. В средата на юли 2015 година космическият апарат успешно прелетя само на 13 хиляди километра от повърхността на планетата джудже. Бяха получени многобройни снимки от повърхността й. На тези фотографии човечеството за пръв път видя сърцето на Плутон, равнината Спутник, а също така и следи от реки от лед и вулкани.

инфо: novini.bg

Вижте още:

500-метрови кули от лед обсаждат Плутон

Ще се сблъскат ли някога Нептун и Плутон?

10 любопитни факта за Плутон

Учени откриха загадъчен обект на Плутон 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.