НАСА показа изпаряващи се камъни на Марс

3

НАСА е публикувала снимка на гигантски камъни на Марс, покрити с изпаряващ се въглероден диоксид. Този процес, който протича на южното полукълбо на планетата, означава край на зимата.

Огромните камъни са разположени в местност, покрита с пясъчни дюни. Сублимацията (преходът на вещество от твърдо състояние в газообразно, без да преминава през течно състояние) на въглеродния диоксид протича под действието на слънчевата светлина. Мястото на сублимацията може да се забележи по тъмните петна на снимката.

Изображението е получено от научния инструмент HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на станцията MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

Днес на орбита на Марс се намират пет станции, а на повърхността на Червената планета действат марсоходите Opportunity и Curiosity. Марсоходът Opportunity е рекордьор по продължителност на работата, а апаратът Curiosity е най-тежкият планетоход (масата му е 900 килограма).

Сега към Марс лети руско-еропейската станция ExoMars-2019, която включва орбиталната сонда TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационния десантен модул Schiaparelli. Станцията трябва да достигне Червената планета в средата на октомври 2016 година.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.