НАСА се готви да се сбогува с марсохода „Опортюнити“

След последен опит да възстанови връзката с „Опортюнити“, който „замлъкна“ преди осем месеца, НАСА се готви да се сбогува със своя марсоход-рекордьор, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Американското космическо управление изгуби контакт с „Опортюнити“ на 10 юни миналата година. Марсоходът стана жертва на една от най-интензивните и продължителни марсиански прашни бури от десетилетия, която му попречи да зареди слънчевите си батерии. От тогава НАСА направи многобройни опити да „събуди“ роувъра, но без резултат, припомня БТА.

Заради липсата на комуникация с „Опортюнити“ космическото управление се готви да оповести кончината на марсохода – 15 години след пристигането му на Червената планета.

„Опортюнити“ кацна на Марс през 2004 г. За времето, прекарано на Червената планета, марсоходът измина рекордните 45 километра. Роувърът постави и рекорд по издръжливост, функционирайки години наред, при положение че беше програмиран за 90 дни.

Братът-близнак на „Опортюнити“, „Спирит“, беше провъзгласен за „покойник“ през 2011 г. – година, след като заседна в пясъка и връзката с него прекъсна, припомня Асошиейтед прес.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Библейски потоп е унищожил живота на Марс

Успехите и провалите на мисиите до Марс

10 любопитни факта за Марс

„Кюриосити“ откри мистериозен лъскав обект на Марс

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.