НАСА тества лазерна сонда за проучване на ледената луна на Юпитер

юпитер

Докато Марс привлича по-голямата част от вниманието на медиите, група учени от Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) се подготвя за изследването на една по-екзотична дестинация – покритата с лед луна Европа, обикаляща в орбитата на Юпитер, пише The Verge.

Смята се, че в океаните под леда има условия за съществуване на извънземен живот, така че изследователите нямат търпение да проучат ледения спътник, стига да намерят начин.

Първата стъпка очевидно е пробиването на леда и затова екипът тества лазерна сонда на ледника Матануска в Аляска.

Реализирането на мисия до Европа може да е по-близо, отколкото мислим. Американският президент Барак Обама е разпоредил насочването на 15 милиона долара от бюджета на НАСА специално за проучването на луната и според някои учени през 2022 година там би могла да се изпрати изследователска сонда. Дори агенцията да не успее да реализира мисия до Европа, проучванията по време на подготовката няма да са напразни, тъй като европейски научен екип с частно финансиране също планира подобно пътуване.

Вижте още: 

АСТРОНОМИ ОТКРИХА НОВ АСТЕРОИД МЕЖДУ МАРС И ЮПИТЕР

инфо: http://cosmos.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.