На Земята бавно се оформя нов суперконтинент

3

Земетресението в Непал отново показа, че земните маси вече са в процес, с който се образува нов суперконтинент Амазия, съобщи в. „Дейли мейл“.

Това твърди д-р Чжън-Сян Ли от университета „Къртин“, който е изучавал в Непал сблъсъка на Индийската и Евразийската плоча.

Въпреки че вече е свързана с Евразия, Индийската плоча продължава да се движи на север с няколко сантиметра годишно. Това причинява тектонична дейност.

Другите континенти също се движат един към друг, а Тихият океан се стеснява с няколко сантиметра годишно.

В крайна сметка процесът ще предизвика сблъсък на Америка с Евразия.

Австралия също се движи към Азия със 7 см годишно.

„Ще изминат десетки милиони, дори стотици милиони години, преди новият суперконтинент да се формира напълно“, заяви Ли пред в. „Сидни морнинг хералд“.


Идеята, че на Земята се образува нов суперконтинент, наречен Амазия, не е нова. По-съвършената техника обаче позволява промените да се следят по безпрецедентен начин.

Специалистите не са единодушни къде ще се образува новият суперконтинент. Според някои центърът му ще е Африка, но учени от университета Йейл мислят, че той ще е около Северния полюс.

Според тяхното изследване от 2012 г. Северна и Южна Америка ще се слеят, Карибско море и Северният ледовит океан ще изчезнат, а Азия ще се слее с двете Америки. Това може да се случи след 50 до 200 милиона години.

Новата техника – сеизмична томография с висока резолюция, географски информационни системи и все по-голямата компютърна мощ, позволяват на учените да проследяват тези промени по безпрецедентен начин. Те например могат да ги сравнят с предишните суперконтиненти Родиния и Пангея, образували се съответно преди един милиард и 300 милиона години.

„Тези технологии ни позволяват да свързваме сегашната тектоника на плочите с динамични процеси дълбоко в мантията, а също и с древни геоложки данни“, заяви още д-р Ли.

инфо: БТА

Вижте още:

МИСТЕРИОЗЕН НЕВИДИМ ЩИТ „ПАЗИ“ ЗЕМЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.