На Марс е имало вода преди раждането на живота на Земята

Вече всички знаем, че на Марс е имало вода в даден момент от живота на планетата, но досега не беше ясно кога е станало образуването на вода и кога точно се е изпарила от марсианската повърхност. Ново проучване установи, че на повърхността на Марс е имало вода преди близо 4,4 милиарда години. Това е много по-рано от очакваното, пише ДЕ24.

Новото проучване на Марс се основава на подробен анализ на метеорит, наречен NWA 7533. Той е открит в Сахара и се смята, че има марсиански произход, датиращ отпреди милиарди години. Наличието на вода се доказва от някои окислени минерали в метеорита. Резултатите от новото проучване могат да изместят предишния очакван период на образуване на вода с почти 700 милиона години от приетия преди това период от 3,7 милиарда години. Също така може да даде известна представа за това как се формират планетите.

Планетарният изследовател Такаши Микучи от Токийския университет в Япония казва: „Изследвах минерали в метеорити от Марс, за да разбера как се е формирала планетата и как са се развили нейната кора и мантия. Това е първият път за изследване на този конкретен метеорит, наречен „Черната красавица“ заради неговия тъмен отенък. Нашите проби за NWA 7533 бяха подложени на четири различни вида спектроскопски изследвания – методи за откриване на композитни пръстови отпечатъци. Резултатите доведоха нашата група до някои съществени заключения.”

Планетарните учени са очаровани от историите за вода на планетите и луните. Голяма загадка е дали образуването на вода се случва по време на формирането на планетата или впоследствие поради сблъсъци с други космически обекти.

Откриването на вода означава, че е съществувал и живот, казва Микучи. „Магмените отлагания или фрагментирани скали в NWA 7533 идват от магма и обикновено се причиняват от сблъсъци и окисляване. Същото окисление може да е причинено от присъствието на вода върху или в марсианската кора преди 4,4 милиарда години по време на космически сблъсък, при който част от нея се е стопила. Това показва, че Марс се е образувал в присъствието на вода и може да помогне да се разбере общата планетарна формация“, казва ученият.

Водата носи живот със себе си и затова учените са толкова любопитни да я открият във Вселената. Вече сме наясно, че ранният живот е съществувал на нашата планета преди близо 3,5 милиарда години. Учените продължават да наблюдават и изучават внимателно Червената планета, опитвайки се да разберат кога върху нея се е образувала вода и къде точно е отишла. Неотдавнашно проучване показа, че както твърдата, така и течната форма на вода могат да съществуват едновременно на Червената планета.

Резултатите от изследването също показват, че настоящият химичен състав на Марс е с високо съдържание на водород. Това означава, че планетата може да се е затоплила поради този водород, причинявайки топенето на водата и евентуално съществуването на живот.

източник: actualno.com

Вижте още:

Защо няма да е възможно да се комуникира с астронавти на Марс в реално време

Марс: Нови доказателства за езера под ледниците, но дали те наистина могат да подслонят живот?

На Марс вече има живот

Откриха доказателства за потопи на Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.