Невинното планинско поточе, което поглъща живи хора

Снимка: pochivkablitz.bg

Смята се, че няма нито нито един човек, който да е излязъл жив от там, не са открити дори трупове

Между Барън Тауър и Болтън Аби в Йоркшир, Англия, се намира едно красиво място, привличащо векове наред любителите на природата и разходките. Наоколо е тихо и спокойно и по нищо не личи каква огромна опасност дебне там. Това е един малък невинно изглеждащ планински поток, широк близо два метра.  Известен е като Болтън Стрид или само Стрида (брод).

Под повърхността на водата има дълбока пропаст и силни подводни течения, които тласкат всеки, паднал вътре, към сигурна смърт. Смята се, че няма нито нито един човек, който да е паднал в Стрида и да е излязъл жив от там. Не са открити дори телата на загиналите.

Снимка: pochivkablitz.bg

За да разберете как е възможно един малък планински поток да има такава черна репутация, трябва да се разходите нагоре по течението. След по-малко от 100 метра това поточе се разширява до истинска река с широчина над 9 метра. Това е река Уорф, която тече през Йоркшир.

Когато стига до района на Болтън Аби, обаче, тя е принудена да се промушва през тясна цепнатина, което е причина водата да набира огромна скорост и дълбочина. Теснината на Стрида е само илюзия, тък като двата бряга са силно подкопани. Под тях се крие мрежа от кухини и тунели, през които минава цялата останала част от водата на реката. Никой не знае точната дълбочина на брода.

Снимка: pochivkablitz.bg

На повърхността Стрида изглежда съвсем невинен, а бреговете му са толкова близо, че в миналото не един и двама туристи са решавали, че могат да го прескочат или да вървят по камъните. От там изглежда сякаш той е дълбок само до колене. Всъщност се смята, че името Стрид идва от думата “stride” („крачка“), пише Amusing Planet.

Снимка: pochivkablitz.bg

Там вече има предупредителни знаци на дърветата и около мястото, които предупреждават хората да не прескачат. И въпреки това все още се разказват много истории за хора, подхлъзнали се и засмукани от водата и завлечени в подводните пещери и издълбани тунели.

Снимка: pochivkablitz.bg

Една от вероятните жертви на Стрида бил младият Уилям де Ромили – син на лейди Алис де Ромили, който се опитал да скочи през брода през 1154 г. и изчезнал. Майка му била толкова съсипана от загубата, че дарила земята в околността за изграждането на манастир. По-късно тази легенда била обезсмъртена в поемата на Уилям Уърдсуърт “The Force of Prayer”.

Снимка: pochivkablitz.bg

Снимка: pochivkablitz.bg

Morkadis

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Летните суши разкриха „испанския Стоунхендж“, потопен под изкуствено езеро над 50 години

Бързото топене на вечно замръзналите земи може да е опасно

Опасност в океана: Вода от „Фукушима“ може да увреди човешкото ДНК

Езеро със скелети, град на вдовици и храм с плъхове – най-необичайните места в Индия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.