Необяснимите каменни дъждове

От дълги години хората описват случаи на странни обекти, падащи от небето – риби, жаби, бонбони, медузи, боб, ядки, семена и какво ли още не.

Според една популярна теория някои от тези явления са причинени от много силни ветрове. Но тази теория не може да обясни случаите, в които дъждът не е от какво да е, а от камъни.

Един от първите описани случаи на „валящи“ обекти идва от римския философ Плиний Стари, който документирал дъждове от жаби и риби през I век в днешна Италия. През III век гръцкият оратор Атеней пише в произведението си „Гощавка на софисти“:

„В Пеония и Дардания казват, че преди са валели жаби и броят на тези жаби бил толкова голям, че къщите и пътищата били препълнени с тях; и отначало, за няколко дни, обитателите, опитвайки се да ги убият, затворили къщите си, но нямало смисъл, защото разбрали, че и корабите им били препълнени с жаби; и някои жаби били сварени и изпечени с всичко, което са яли, и освен това хората не могли да ползват вода и не могли да ходят по земята заради струпванията от жаби, които били навсякъде; били раздразнени от миризмата на умрелите жаби и напуснали страната.“

Оттогава са документирани голям брой случаи на необичаен дъжд, включително буря в Италия през 1840 година, която донесла хиляди частично покълнали семена на растението див рожков;  дъжд от лешници над Дъблин (Ирландия) през 1867 година; живи речни миди в Падерборн (Германия) през 1892 година; и дъжд от медузи в Бат (Англия) през 1894 година.

Вероятно един от най-забележителните дъждове се случил през 1940 година, когато над Мешчера (Русия) валели монети от XVI век. Археолози смятат, че силен вятър е повдигнал заровено съкровище, което се показало на повърхността заради ерозиращата почва.

Един от първите учени, който обърнал внимание на феномена, бил Ю. У. Гъджър (E.W. Gudger) – ихтиолог в Американския музей за естествена история. Гъджър публикувал труд, който бил озаглавен „Дъждове от риби“ и съдържал четири предложени обяснения на странното явление.

Последната му теория станала и най-популярна. А тя гласяла, че смерчове и торнада вземат рибите от океана и ги хвърлят на хиляди мили. Това обяснение получило и най-голяма подкрепа сред научното общество. Само че не всички странни дъждове могат да бъдат обяснени с тази теория. Например има случаи на дъждове от камъни, продължаващи по няколко дни или дори седмици. Някои от камъните били прекалено големи, за да бъдат пренесени от ветрове.

Един от най-ранните документирани случаи на падащи от небето камъни е от 1557 година. Конрад Ликостен описва в своята книга „Хроники на чудесата“ дъждове от камъни, които убиват хора и добитък.

През Средновековието тези каменни дъждове били приписвани на свръхестествени същества или дори на дявола. През 1690 фолклористът Робърт Кърк пише, че каменният дъжд е причинен от подземни обитатели, наречени „невидими създания“. Те били подобни на гоблини или гномове. Размятали камъните, но не искали да наранят никого. В памфлетът „Литоболия“ е описан дъжд от камъни от 1698 в Ню Хемпшир.

Един от най-известните инциденти с камъни от небето се случил в Охайо през 1901 година. Местният вестник пише: „Малък камък счупи прозореца на къщата на Зак Дай“. Нямало никой наоколо. Но това било само началото. След няколко дни целият град бил потрошен от камъни, падащи от ясно небе.

Хората били объркани и взели интересно решение. Сметнали, че това е дело на пакостници, и решили да съберат всички мъже и момчета на едно място (смятало се, че жените не били способни на такава беля). Но камъните продължили да валят. Няколко дни по-късно дъждът изведнъж просто спрял. Оттогава има десетки документирани случаи на каменни дъждове.

Учените признават, че нямат конкретно обяснение на този феномен. Най-често споменаваните обяснения включват свръхестествени същества, банди от пакостници, вулкани, метеорити, торнада, а дори и библейски пророчества.

На 23 ноември 2013 година в Сицилия (Италия) паднали хиляди малки камъни. Тогава причината била изригването на Етна, което затъмнило небето над Сицилия. Вулканичната активност обяснява този случай, но описанието не съвпада при други.

Morkadis

Друго популярно обяснение е торнадото. Обаче има документирани случаи, в които камъните валят от небето при добро време и в страни, в които няма торнада. Нещо повече – торнадата са способни да повдигат предмети и да ги изстрелват на далечно разстояние, но не могат да направят така, че да валят от небето.

Някои експерти смятат, че причината за каменните дъждове се крие в метеорити, които навлизат в земната атмосфера и се разбиват на хиляди парчета. Но подобно явление е придружено от звуков бум, а такъв не е имало в никой от случаите на валящи камъни. Теорията не издържа и като се има предвид, че някои дъждове продължават с дни.

Както обикновено се случва с необяснените феномени, учените не изгарят от желание да се захващат с темата. Изследване на природата и произхода на камъните вероятно би хвърлило светлина върху мистерията, но засега всичко, което имаме като обяснение, са просто спекулации.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

5 НЕОБЯСНИМИ СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ СЪБИТИЯ, ПРОМЕНИЛИ ИСТОРИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.