Непалски шерпа изкачи Еверест за рекорден 22-ри път

еверест

Непалски шерпа водач направи рекорд за най-много изкачвания на връх Еверест, съобщава ДПА.

Ками Рита Шерпа, който работи за местната компания Seven Summits Treks, за 22-ри път покори най-високия връх в света. Той е достигнал 8 848-метровия връх в 08,00 часа местно време, съобщи директорът на компанията Мингма Шерпа.

Представител на правителството потвърди, че 47-годишният се е изкачил до върха от Лагер 4 с деветима китайски алпинисти.

Ками Рита, който за първи път стъпи на връх Еверест през 1994 г., е изкачил няколко 8-хилядника в Непал. Той обаче подчерта, че това няма да е последният му опит за изкачване на Еверест.

Преди днешното постижение Рита споделяше рекорда за най-много изкачвания на най-високия връх в света с други двама непалски шерпи.

Общо над 5 000 души са изкачили върха.

инфо: news.bg

Вижте още:

Гробището Еверест

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

20 април 1984 г. – Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест

Осемте български алпинисти, завинаги останали в прегръдката на Хималаите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.