Непознати факти за албинизма

9

Хората с албинизъм са едни от най-малко разбраните на планетата. Около тях има изобилие от митове, включително, че са стерилни, носят проклятие и дори, че части на тялото им могат да бъдат използвани като магически талисмани.

Хубаво е да се знае, че нито едно от горните твърдения не отговаря на истината. Единствената разлика между албиносите и другите хора е липсата на пигмент по кожата им, високата чувствителност към слънцето и проблеми с очите. Все състояния, които могат да бъдат лекувани. Ето и няколко факта за албинизма, които да разбият стереотипите.

Албинизмът е вроден (съществуващ при или преди раждане) и е причинен от намаляване или пълна липса на меланин. Това е пигментът, отговорен за оцветяване на кожата, очите и косата. Албинизъмът понякога е известен като хипопигментация.

Хората с албинизъм могат да имат дълъг и здравословен живот, точно както всеки друг. Най-голямата заплаха за тях е ракът на кожата, който се развива по-лесно при тях заради незащитената им кожа.

Известната книга на Херман Мелвил „Моби Дик“ се основава на истински кит с албинизъм, известен като Мока Дик. Известен и като Белия кит на Тихия океан, Мока Дик бил изключително агресивен кашалот, живеещ в близост до остров Мока край южно Чили. Гигантът оцелял след безброй атаки от китоловците. Всеки път той отвръщал яростно. Според някои данни бил отговорен за смъртта на над 1500 човека.

Причината за албинизма е фактът, че някои увредени гени не произвеждат меланин и не могат да бъдат накарани да произведат дори и след лечение.

В Европа 1 на всеки 20 хиляди човека има албинизъм. В Централна Африка процентът е по-висок – 1 на 3 хиляди.

Хората с албинизъм синтезират витамин D пет пъти по-бързо от тъмнокожите.

Съществуват много различни видове албинизъм. Очно-кожният албинизъм е най-често срещаният. При него косата и кожата на лицето остават бледо бели през целия живот.

Учените са създали тестове, с които могат да кажат каква е вероятността една бъдеща майка да роди бебе албинос. Това става чрез тестване на космения фоликул, като се изследва дали е способен да произведе меланин.

Дори и днес в Танзания се вярва, че майката на дете албинос е изневерила на съпруга си с бял колонизатор. В други африкански държави албиносите са преследвани и избивани, защото се вярва, че части от тях носят късмет или имат магически сили.

Въпреки някои вярвания албинизмът не е заразен. Той е също толкова естествен (но по-малко срещан), както е и русата или кафявата коса, сините или зелените очи. Така че в никакъв случай не трябва да се мисли за тези хора, че са нещо различно от нас.

инфо: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.