Нови технологии подготвят завръщане на Луната

Как да се предпазят бъдещите скафандри и космически кораби от лунния прах от полепването по тях? Това е един от проблемите, разгледани в най-новата партида проекти, подкрепени от програмата за изследване на иновациите в малкия бизнес на НАСА.

„НАСА работи върху амбициозни, новаторски мисии, които изискват иновативни решения от различни източници – особено нашите малки предприятия“, казва заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой в съобщение за пресата. „Малките предприятия имат творческото предимство и опит, необходими, за да помогнат на нашата агенция да реши нашите общи и сложни предизвикателства, и те са от решаващо значение за поддържането на лидерството на НАСА в космоса.

Проектът One Off Planet се фокусира върху разработването на гъвкаво уплътнение от влакна, което ще издържи в прашна среда. Уплътнението ще използва влакна от неръждаема стомана и/или базалтови влакна, които се подравняват и блокират при компресия, съобразявайки се с повърхностите, за да предпазят от прах.

„Традиционните меки уплътнения не се задържат добре в космоса, докато твърдите уплътнения често ограничават възможностите за запечатване или мобилността“, каза Мелиса Рот, водещ изследовател в Off Planet Research, пред GeekWire в имейл. „Нашето уплътнение за прах не разчита на еластомери или полимери, които се провалят поради интензивни температури или изчерпване на летливите във вакуума на пространството. Материалите са устойчиви на много химикали и окислители, което ги прави идеални за широк спектър от случаи на употреба.

Другият проект на Off Planet отговаря на едно от изискванията за скафандър на НАСА от следващо поколение, предназначен за използване по време на космически разходки и лунни разходки. Следващата седмица НАСА трябва да обяви кой ще изработи скафандъра, известен като Exploration Extravehicular Mobility Unit или xEMU.

Ще разработим подвижен капак за конектора за обслужване и охлаждане (SCC) на xEMU, който ще предпази SCC от проникване на прах, докато работи на лунната повърхност“, каза Рот. SCC служи като основен интерфейс на скафандъра за потока вода и кислород.

Рот каза, че може да има допълнителни приложения за технологията за защита от прах. „Предвиждаме допълнителни приложения като пристанище за търговски роувъри и спускаеми апарати, за да увеличим живота на свързващите се системи, като например xEMU, роувъри и ISRU [in-situ използване на ресурси] инсталации“, каза тя.

Базираната в Кент Starfish Space получава договор за фаза I за своя софтуер за относителна навигация CETACEAN, който е предназначен да определя относителното положение на два космически кораба по време на операции в близост. Финансирането на НАСА ще бъде насочено към подобряване на обработката на изображенията на компютърното зрение и към смесване на зрителни данни с други данни от сензори.

Starfish Space е основана през 2019 г. от Тревър Бенет и Остин Линк, двама ветерани от космическото начинание на Джеф Безос Blue Origin. В имейл Линк каза на GeekWire, че договорът SBIR ще бъде „чудесна възможност за нас да работим по-тясно с НАСА“.

„CETACEAN е ключова технология за Starfish Space, докато разработваме космическия влекач Otter“, каза Линк. „Това е една от технологиите, които ще помогнат на Otter да бъде особено ефективна за двете си основни мисии: удължаване на живота на спътниците GEO [геосинхронна околоземна орбита] и отстраняване на отломки в LEO [ниска земна орбита]. Вярваме, че нашите технологии като CETACEAN също дават възможност за нова парадигма за това как хората могат да работят в космоса: такава, при която динамичното, автономно взаимодействие става обичайно. Представете си, да изградите JWST в орбита, вместо да рискувате 8 милиарда долара при едно изстрелване!

Базираната в Сиатъл Hover Inc. спечели договор за напредък в разработването на своята миниатюрна, здрава изчислителна платформа за автономни и полуавтономни самолети. „Платформата е домакин на сертифицирана операционна система в реално време, която може да изпълнява много различни типове софтуерни приложения за автономност, включително едновременно откриване и избягване“, каза основателят на компанията Джеймс Лоусън пред GeekWire в имейл.

В предложението си Hover казва, че неговата технология може да бъде включена в експериментални самолети на НАСА, както и в търговски дронове, които имат за цел да използват националната система за въздушно пространство. Компанията е основана през 2019 г. и работи в партньорство с друга аерокосмическа компания от щата Вашингтон, Sagetech Avionics.

Всеки договор за фаза I SBIR има стойност от $150 000, което е 20% увеличение спрямо предишното ниво на финансиране и покрива шестмесечен период. Договорите от фаза I са предназначени да помогнат на малките предприятия да развият своите технологии, отваряйки пътя за по-нататъшно развитие и комерсиализация в по-късните фази на програмата SBIR.

НАСА също така възложи нов кръг от договори за фаза I в паралелна програма, известна като трансфер на технологии за малък бизнес или STTR. Космическата агенция заяви, че е избрала 333 предложения от 257 малки предприятия и 41 изследователски институции за финансиране от SBIR и STTR Фаза I, което е добавено към почти 50 милиона долара в цялата страна.

Morkadis

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Астронавт: Извънземни спят на обратната страна на Луната (видео)

Астронавтите от Аполо чуват тайнствена музика от далечната страна на Луната

Учен: Хората вече са живели на Луната

„Падналият астронавт“: Скандалната история за първата скулптура на Луната

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.