Новогодишните поверия и традиции

pixabay.com

За да бъде идващата Нова година късметлийска, щастлива и изобилна, хората по света спазват различни обичаи и суеверия при посрещането ѝ.

Много славянски народи спазват традицията да връзват панделка с въже за крака на масата, върху която ще бъде сервирана празничната вечеря. По този начин си гарантират, че и през следващата година ще бъдат заедно и няма да се разделят.

Казва се, че както посрещнеш Нова година, такава ще бъде цялата ти година и затова е хубаво на празника да сте заобиколени от любими хора.

На новогодишната трапеза трябва да има много храни и напитки, за да бъде богата и изобилна следващата година.

За щастлива година на трапезата трябва да се постави обредна питка със сол.

Както на коледната, така и на новогодишната трапеза трябва да има плодове, лук и чесън за плодородие и гонене на злото.

Важна част от новогодишната вечеря е баницата с късмети, в която се слагат дрянови клонки и пъпки за късмет.

Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня за здраве и плодородие.

Този, който първи кихне на масата, ще бъде най-богат и щастлив през следващата година.

В Новогодишната нощ трябва да си облечете нова дреха, за да си донесете радост и щастливи моменти през следващата година.

Според поверията в нощта срещу Нова година трябва да носите нещо сиво, както и червено. Сиво, защото следващата 2021 година е годината на Белия Метален Вол според китайския календар и по този начин ще привлечете късмета към себе си, а червено, за да ви върви в любовта.

В последните минути от старата година трябва да изпиете напитката в чашата си до дъно, да си сипете ново питие и да посрещнете Нова година с пълна чаша, без да доливате към старото си питие.

В Новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да не страдате от финансови затруднения през следващата година.

В първия ден от Нова година не трябва да изхвърляте боклука, за да не изхвърлите късмета си, да не давате пари на заем, защото няма да ви ги върнат, и да не работите, за да не ви е тежка следващата година.

Morkadis

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Избери дърво и виж какви промени те чакат през новата година

Интересните ритуали, с които Латинска Америка посреща Нова година

Основите на щастието се полагат първите 12 дни след Нова година

Метални аксесоари за късмет през 2021 година

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.