Новооткрита екзопланета приличаща на Земята, може да е подходяща за живот

pixabay.com

Пътят към Марс ще бъде трудна задача за човечеството. Изграждане на колония там, още повече. Но след като наистина се превърнем в космическа цивилизация, ще има безкраен брой екзопланети – планети извън нашата Слънчева система – за изследване.

Например екзопланетите, които обикалят около звездата L 98-59. Сега астрономите смятат, че една от тези планети е в „обитаемата зона“ и дори може да има атмосфера.

Изданието Geo News съобщава за новоописаната екзопланета, която обикаля около родителската си звезда на 35 светлинни години от Земята. Екип от астрономи използва много големия телескоп на Европейската южна обсерватория (VLT) в Чили, за да хвърли нова светлина върху планетата и нейните три скалисти събратя. Всеки от тях има свои интригуващи характеристики.

Използвайки транзитния метод, астрономите вече бяха открили три от четирите планети в орбита около L 98-59. Това означава, че са търсили затихвания в светлината, идваща от звездата, когато обект преминава между Земята и звезда.

В това наблюдение обаче астрономите се обърнаха към метода на „радиалната скорост“, за да измерват масата на екзопланетите. Масата е ключова физическа съставка за разбиране на физическите профили на небесните тела.

L 98-59b се намира в обитаемата зона на родителската си звезда. Това не само означава, че екзопланетата не е твърде гореща или студена, но в този случай може да се предполага, че тя има атмосфера. Атмосферата е ключова съставка за предпазване на живота от опасностите от космическата радиация.

„Ние като общество търсим подобни на Земята планети от раждането на астрономията и сега най – накрая се приближаваме все по -близо до откриването на такава планета в обитаемата зона на нейната звезда, от която бихме могли да изследваме и нейната атмосфера, ” казва астрономът Мария Роза Сапатеро Осорио в съобщение за медиите.

Планетата в обитаемата зона може да има атмосфера, която би могла да защити и поддържа живот“, отбелязва астрономът.

Задачата на астрономите сега е да дешифрират допълнително физическите характеристики на планетите. Подобно на L 98-59b, другите планети на далечната звезда също предлагат потенциален подслон за живот. Една от тях дори вероятно е океански свят.

Звучи като наистина страхотно място за посещение, след като човечеството се научи да лети между звездите.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

С технологии като нашите извънземните в съседните светове вероятно знаят, че Земята е обитаема

Астрономи видяха задната част на черна дупка. Потвърдиха теорията на Айнщайн

Аматьор астроном откри нова луна на Юпитер

Модифицират организмите на астронавтите за полет до Марс?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.