Нотр Дам пострада тежко без своите пазители

Преди седмица, за пръв път в историята, гаргойлите са били махнати за реставрация

Нотр Дам, наричана още „Парижката Св. Богородица“, оцеляла през войни и бомбардировки, горя 9 часа. Пожарът, избухнал в 18:50 местно време, бе овладян сутринта.

Около 400 пожарникари са се борили през нощта с пламъците, обявявайки в ранните часове на вторник, че огънят е вече под контрол.
Преди седмица, за пръв път в историята, гаргойлите са били махнати за реставрация, а катедралата, като цяло, е била подложена на интензивна реставрация, което може да е евентуалната причина за пламъците, според пожарната служба. Или след като пазителите на църквата са били отстранени, тя вече не е била защитена?

Адът е унищожил покрива на 850-годишната забележителност на ЮНЕСКО за световното наследство, чиято грандиозна готическа кула-стрела се срина, докато оранжеви пламъци и облаци от сив дим се издигаха в небето.

Според шефът на пожарната от Париж Жан-Клод Галет може да се счита, че основната конструкция на Нотр Дам е спасена, както и двете кули-камбанарии. Френските прокурори към момента третират пожара като злополука.

Френският президент Емануел Макрон обеща да възстанови катедралата  и заяви:„Ще възстановим Нотр Дам, защото това е, което очакват французите“, описвайки Нотр Дам като „епицентър на нашия живот“ и катедралата на „всички французи“, независимо дали са религиозни или не.
Ще се търси и международна помощ за възстановяването на забележителността в Париж.

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам”, са били спасени от избухналия пожар. „Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от XIII век Луи IX са на сигурно място“, обяви ректорът на „Нотр Дам” Патрик Шове.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Парижките потайности – Парижката Света Богородица

Шест сгради-символи на България

Превъплъщение от скучни сгради в произведения на изкуството

10 сгради, променили света (СНИМКИ)

Като от филм на ужасите: Най-зловещите находки от изоставени сгради в България (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.