Някои от най-невероятните снимки, които НАСА е направила на нашата планета

2

Реката Макензи в Канада

НАСА е известна най-вече с изследванията на външните части на нашата Слънчева система, но Агенцията е изпратила и безброй сателити на Земята, които дават на учените уникални данни за динамиката на промените на нашата планета.

Понякога науката и изкуството не се различават толкова много. През ноември Групата на НАСА за глобалните климатични промени пусна най-прекрасните изображения, направени от спътници и астронавти от космоса.

Много от тези изображения са с добавени, фалшиви цветове, които учените използват за визуализация на изображения и функции, които обикновено не са видими за невъоръжено око.

Ето някои от най-добрите от тях.

3

Това не е сцена от научнофантастичен филм – този скафандър е празен. Това е ненужен руски космически костюм, натъпкан със стари дрехи и пуснат в околоземна орбита през 2006.

4

Това е река Мисисипи, заснета в района южно от Мемфис, Тенеси. Правоъгълните форми са населени места, а сините точки са езера, формирани при промените в течението на реката.

5

Това е река Лена в Русия, една от най-големите речни системи в света. Районът е хабитат за многобройни сибирски животински видове.

6

Това е Великата солена пустиня, най-голямата пустиня в Иран. Това е незаселена територия, състояща се от кални и солни наслагвания.

7

Този кадър е в естествени цветове. На снимката е един от островите на Нова Каледония, архипелаг отдалечен на около 1200 км от бреговете на Австралия. Светлосиньото са по-плитки води, тъмното синьо – дъблок океан. Кадарът е заснет през 2001 г.

Morkadis

8

На този кадър с модифицирани цветове е изобразен район от Западна Австралия през 2013 г. На снимката се виждат богатите седиментни и растителни образци на тропически естуар.

9

Планински масив Анти Атлас в района на планината Атлас в Мароко. Тук е използван допълнителен цвят за визуализация на един от най-големите и разнообразни минерални източници на планетата.

10

Вулканът Манам, както се вижда от космоса през 2010 г., се намира на няколко километра от брега на Папуа-Нова Гвинея и образува остров с широчина 10 километра. Трудно е да се каже дали белият пушек е от вулканична активност, но най-вероятно е точно така.

2

Това е кадър на Хималаите в югозападен Китай. Използван е  допълнителен цвят за визуализация на върховете и склоновете.

3

Луизиана, Мисисипи и Мексиканския залив.

4

Фалшиво оцветен кадър на залива Бомбетока, северозападен Мадагаскар.

5

Цъфтеж на фитопланктон край бреговете на Исландия, заснет от сателита Аква на НАСА през 2010.

6

Като картина на Ван Гог: шведският остров Готланд в Балтийско море заобиколен от зеленикав фитопланктон в тъмните води.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

15 места, които изглеждат така, сякаш не са от тази планета

10-те най-добри снимки за 2017 г., направени с дрон

10 от най-красивите градчета в Бавария

12 от най-магичните улици по света, заслонени от цветя и дървета

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.