Някои потенциални ваксини срещу COVID-19 може и да направят хората по-уязвими спрямо ХИВ

pixabay.com

Пандемията от COVID-19 не показва признаци на затихване. Все повече хора губят своите любими. Независимо от начина, по който всяка една държава решава да посрещне това предизвикателство, икономиките страдат, бизнеси от различно естество затварят и хората остават без препитание.

Светът се нуждае от ваксина повече от всякога.

Група изследователи обаче предупреждават, че най-малко четири от потенциалните ваксини срещу COVID-19, които в момента преминават през клинични изпитания, притежават компонент, който би могъл да увеличи риска от заразяване с ХИВ.

Една от тях премина фаза 2 през август и е на път да бъде тествана сред повече хора по време на фаза 3 в Русия и Пакистан.

Предупреждението е отправено от учени, ръководени от проф. Сюзън Бухбайндър от Калифорнийския университет, Сан Франциско. Нейният екип се е изправил пред сходен проблем, когато се е опитвал да разработи ваксина срещу ХИВ.

За тяхна изненада най-обещаващият им кандидат, разработван след проучвания в продължение на 20 години, се проваля и оставя прави някои от пациентите дори по-уязвими на заболяването. Изследователите споделят своята история в престижното издание The Lancet.

“Опасяваме се, че използването на Ad5 вектор за имунизация срещу SARS-CoV-2 би могло да увеличи риска от зараза с HIV-1 сред мъжете, които получат ваксината“, пишат те.

Ваксините се нуждаят от своеобразен „носител“, който да ги достави до желаното от изследователите място. Това се нарича вектор – именно този компонент предизвиква притеснения.

Няколко потенциални ваксини срещу COVID-19 използват аденовируси като вектори. Така например в едно от изпитанията генетично модифициран аденовирус се използва за доставянето на генетичния код на шиповите протеини на коронавируса, за да може нашата имунната система да се научи да разпознава шипа и съответно – SARS-COV-2 като „нашественик“.

Обикновено аденовирусите са безвредни и в най-лошия случай предизвикват настинки. Други ваксини успешно са използвали техни модифицирани версии като вектори – без доказателства за увеличаване на риска от ХИВ.

Четири от кандидатите за ваксини срещу коронавирус обаче използват вектор, наречен Ad5 (рекомбинативен аденовирус тип-5) – именно той е предизвиквал проблеми при ваксината срещу ХИВ.

Преди около десетилетие, когато Бухбайндър и колегите ѝ се опитват да направят нещо сходно, за да ни предпазят от ХИВ, две клинични изпитания правят група от мъже много по-уязвими от ХИВ (особено ако в миналото вече са се заразявали с Ad5).

Макар и механизмът все още да е сравнително неизвестен, едно проучване от 2008-а показва, че това най-вероятно има нещо общо с увеличената активация на имунната система, което предоставя на ХИВ повече клетки, в които да атакува.

През 2014-а проучване, ръководено от имунолога Антъни Фаучи, директор на NIAID, призовава да бъдем внимателни, когато използваме този вектор във ваксини за региони, където ХИВ се среща често.

Morkadis

„Преди да работата по Ad5 ваксините срещу SARS-CoV-2 да продължи, трябва внимателно да се преразгледат всички важни фактори, касаещи безопасността“, заключват авторите в The Lancet.

Компаниите обаче, разработващи тези ваксини, заявиха, че са наясно с този проблем и отчитат риска като фактор.

ImmunityBio, една от компаниите, заяви пред Science, че техният Ad5 вектор е генетично променен, така че да намали нивото на реакция, което предизвиква у имунната система. Ако всичко върви по план, тяхната ваксина ще бъде тествана в Южна Африка.

Гленда Грей, ръководител на Медицинския изследователски съвет на Южна Африка, която е работила върху ХИВ ваксините с авторите на проучването, публикувано в The Lancet, обяснява, че избягването на този вектор може и да не е най-доброто решение.

„Ами ако това е най-ефективната ваксина?“, казва тя пред Science и допълва, че експертите от всяка една държава трябва да имат правото сами да взимат своите решения.

Добрата новина е, че научното общество обсъжда този риск и подобни противоположни реакция биха могли единствено да помогнат.

Цялото проучване можете да намерите в The Lancet.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Конспирация – ХИВ е разработка на секретните служби на САЩ?

Петте най-луди теории за появата на коронавируса

Учени: Можем да лекуваме коронавирус с радиация

Пушачи и коронавирус: рискът от заразяване е по-малък според учени

От кой град е започнала ХИВ пандемията и как?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.