Няколко безвредни продукта, които могат да съсипят здравето ви, ако прекалите с тях

Знаем, че почти всяка една храна или лекарство са полезни, ако не прекаляваме с тях. В противен случай последствията биха могли да бъдат ужасни.

Ето защо BrightSide състави списък с популярни продукти, които могат да навредят на здравето ви, ако прекалите с тях.

Соев сос

През 2013 г. млад мъж от САЩ се обзалага, че може да изпие цяла бутилка соев сос (около 970 милилитра). В резултат на това получава пристъп и губи съзнание. След като го преглеждат, лекарите казват, че е изключително обезводнен и в тялото му има твърде голямо количество натрий. Подобен дисбаланс е опасен, тъй като може да доведе до инфаркт.

Черен чай

През 2014 г. 56-годишен мъж е приет в болница с бъбречна недостатъчност, предизвикана от пиенето на твърде много студен чай. Оказва се, че той е приемал по 16 чаши на ден, което е довело до тези страховити последствия. Бъбреците му са били увредени от оксалат – химикал, който се среща в черния чай. Не пийте повече от 6 чаши черен чай на ден.

Индийско орехче

Малките дози индийско орехче са безопасни. Повече от две супени лъжици обаче може да доведе до халюцинации.

Паста за зъби

Ако погълнете големи количества паста за зъби, в която няма флоурид (йон на флуора), вероятно просто ще разстроите стомаха си. Въпреки факта, че флуоридът е природен елемент, той е токсичен за хората много повече от оловото. Инжекция с 2-5 грама натриев флуорид (стандартен компонент в пастата за зъби) е смъртоносна доза. Флуоридът в тубата паста за зъби среден размер е достатъчен да убие малко дете, ако използва цялото количество наведнъж. Пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация от него в сравнение със съдържанието му в околната среда.

Газирани безалкохолни напитки

Morkadis

Те съдържат голямо количество захар. Фаталната доза захароза е около 2 грама на килограм телесно тегло. Това означава, че човек трябва да изяде около 25 кг захар наведнъж, което се равнява на приблизително 500 супени лъжици. По отношение на газираните напитки, това са около 23 литра.

Риба тон

Яденето на големи количества риба тон е опасно. Знаете ли обаче колко точно? Определени видове риба тон съдържат повече живак от другите. Ако човек тежи 68 кг, той не би трябвало да яде повече от 136 гр риба тон на всеки 9 дни.

Лакриц

Лакрицовите бонбони са вид сладкарско изделие от брашно подправено с екстракт от корените на билката женско биле. Изяждането на едва 45 гр лакриц в рамките на 2 седмици може да доведе до сериозни проблеми със сърцето. Проблемът е, че тези сладки съдържат глициризин, подсладител, който е над 50 пъти по-сладък от захарозата. Той намалява нивата на калий в тялото, което от своя страна увеличава кръвното и натоварва сърцето.

инфо: manager.bg

Вижте още:

9 отровни американски храни, забранени по света

Какво не ядат експертите в хранителната индустрия

Храни, които можете да ядете и след срока на годност

Храни, които могат да променят настроението ви

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.