Няколко популярни твърдения: истина или заблуда?

Често се случва журналисти да определят списък с най-популярните митове и заблуди, като предлагат на учените да ги коментират. Нерядко се оказва, че повечето са пълни заблуди.

В Космоса няма гравитация – заблуда.

За тази заблуда явно са виновни популярните изрази „нулева гравитация” и „безтегловност”. Всъщност, гравитация има навсякъде. Космонавтите в орбита се носят, сякаш нямат тегло само, защото постоянно падат с кораба си към Земята. Но те правят това не във вертикална, а в хоризонтална плоскост. Гравитацията намалява с разстоянието, но никога не изчезва напълно. Притеглянето между Земята и различни космически тела, отдалечени на милиарди светлинни години, също е налице – но просто е безкрайно малко.

Кокошката може да живее без глава – истина.

Действително, две-три минути след като главата е отрязана, кокошката е все още жива. Тя може да тича и дори се опитва да хвръкне. Това се обяснява с факта, че запазва гръбначната част на мозъка, която е отговорна за повечето рефлекси. Твърди се като потвърден факт (без да е лабораторно и документално фиксирано), че кокошка живяла без глава година и половина.

Човешкият мозък работи само с 10% от капацитета си – заблуда.

Този мит е вече на почти един век. За щастие, а може би за съжаление, не е така. Данни от магнитно-резонансни изследвания на мозъка ясно показват, че по-голямата част от мозъчната кора се включва активно в човешкия живот. Мозъкът ни работи дори, когато спим.

„Водна фуния“ в Южното полукълбо на Земята се върти в посока, противоположна на тази в Северното – заблуда.

Скоростта на въртене на Земята не е достатъчна, за да повлияе на посоката на воден поток дори в обикновена мивка. Движението и формата на „водната фуния“ зависи само от характеристиките на конкретния релеф, без връзка с глобалните влияния.

Яденето на кифличка с маково семе е почти равносилно на пушене на опиум – почти истина.

Странно е, но в това твърдение има зърно истина. Макар, че кифличката с мак няма да ви осигури еуфорията, която получават опиумните пушачи, може да си имате проблеми с полицията. Ако се вземе кръвна проба няколко минути, след като сте хапнали две кифлички с маково семе, тестът за опиати вероятно ще бъде положителен.

Монета, хвърлена от небостъргач, може да убие човек – заблуда.

Обикновената монета не е най-съвършеното оръжие по отношение на аеродинамиката. Поради вятъра и съпротивлението на въздуха, което при такава неудачна форма ще бъде много голямо, една монета, дори хвърлена от „Емпайър стейтс билдинг“, висок 380 метра, не може да причини съществена вреда на човека, върху когото ще падне. Затова, ако искате по този начин да попречите на някой злодей да извърши своето пъклено дело, по-добре си купете тухла.

Растежът на мозъчните клетки при възрастните хора спира – заблуда.

Morkadis

Въпреки, че човешкият мозък най-активно расте и преминава през основните етапи на формиране именно в ранна възраст, клетъчното деление не спира и при възрастните. Изследванията показват, че невроните растат и се променят успешно до самата смърт.

Прозяването е „заразно” – по-скоро вярно.

От опит е известно, че когато един човек започне да се прозява, той „заразява” всички наоколо. Трудно е да се каже доколко е вярно това от научна гледна точка. Привържениците на хипотезата на Дарвин, че хората са бивши маймуни, твърдят, че това ни е останало от шимпанзетата – които се дразнят взаимно, като разтварят уста едно срещу друго. Тоест, прозявайки се, ние просто като маймуни дразним съседите си.

Светкавицата никога не пада на едно и също място – опасна заблуда.

Всъщност, вярно е точно обратното. Светкавицата има свои „предпочитания”. Всеки знае, че мълнията често пада по хълмове и върху самотни дървета. Затова да се криете под дърво, току-що ударено от мълния, е рисковано. Например, най-високите нюйоркски небостъргачи биват удряни от мълния средно 25 пъти годишно.

Мъжете мислят за секс на всеки 7 секунди – по-скоро заблуда.

Разбира се, мисълта за размножаване е инстинкт, присъщ на човешката природа. Обаче, да се провери научно колко често мъжът е посещаван от такива мисли, е просто невъзможно. Но съдейки по социологически изследвания, това, че го прави на всеки 7 секунди е все пак преувеличение. Има много дейности, когато отклоняването на вниманието по този начин е не само неуместно, но и просто опасно за живота – например, при пилотиране на боен самолет или боравене с електрически ток.

Косата и ноктите продължават да растат след смъртта – заблуда.

След смъртта всички процеси в човешкото тяло спират почти веднага. Включително растежа на косата и ноктите. Това погрешно схващане се дължи на обикновена оптична илюзия. След смъртта човешкото тяло губи много течност, кожата се свива и така ноктите са оголват, а косата изглежда по-дълга.

Животните могат да предвиждат природни бедствия – по-скоро заблуда.

Няма сигурни доказателства, че животните имат „шесто чувство”. Но отличното обоняние, слух и зрение, както и вродените им инстинкти, развити повече от човешките, им позволяват по-бързо да определят опасността. Освен това, те никога няма просто от любопитство да останат да зяпат идващия ураган или връхлитащото цунами – както правят някои хора. Но, все пак, много от тях загиват по време на природни бедствия. Така че, дори животните да имат „шесто чувство”, то не им е особено полезно.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Най-големите здравни заблуди, които приемаме за истина

Най-големите заблуди за интелигентността

10 заблуди, които никой не подлага на съмнение

Зрителна измама разкрива дали страдате от шизофрения

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.