Огромно вулканично изригване е унищожило цивилизацията на маите

маите

Вулканичната активност обикновено прави едно от двете – дава живот или го отнема. Хората са по-запознати с последното, а многото вулканични изригвания по целия свят поддържат тази репутация. Разрушаването на Помпей и Херкулан от Везувий е може би най-известният пример, но нека не забравяме, че вулкан е сложил края на цяла една цивилизация – изригването на Санторини е изтрило минойците от лицето на земята преди 3650 години.

Нови изследвания, представени по време на годишната среща на Европейския геонаучен съюз (EGU) във Виена, разкриват друго вулканично изригване, което е нарушило хода на една цивилизация, ако не я е унищожило напълно, пишеIFLScience. Въз основа на набор проби от древна вулканична пепел те установяват, че една гигантска експлозия на Ел Чичон, огромен купол от лава в Мексико, може да е потопила в хаос цивилизацията на маите през шести век.

„Дебелината на местните натрупвания показва, че това е било голямо изригване“ – казва пред Би Би Си Кейс Норен, водещ автор на изследването и докторант в Университета на Утрехт, Холандия.

Ел Чичон е известен в региона с опустошителното изригване от 1982 г., което е погребало девет села и погубело 1900 души.

Разрушителната активност е продължила дълго след като голямото изригване. 24 хиляди квадратни километра от околността са били засегнати от пепелта, унищожила огромни земеделски площи с кафе, какао и банани.

Колкото и гибелно да е било това бедствие, новото изследване разкрива, че едно далеч по-силно изригване на същия вулкан може да е съвпаднало с „прекъсването“ в могъщата някога цивилизация на маите, няколко десетилетия през шестото столетие, в което много селища са били изоставени, културната продукция е започнала да запада, а политическата нестабилност е била несъмнена. И преди вулканичната активност е била изтъквана като вероятна причина за това „прекъсване“, но сегашното изследване е първото, което смята, че разполага с убедителни доказателства за това.

Когато вулканите изригват, те разпръскват огромни количества сяра под формата на фин аерозол. Сярата, открита чак по ледовете на полюсите, показва, че някъде на земята е имало гигантско вулканично изригване през 540 година от н.е., което отбелязва самото начало на „прекъсването” в цивилизацията на маите.

Химическият състав на тези далечни остатъци от пепел може да се отнесе към много специфичната магма, открита под Ел Чичон. Датирането на вулканичната пепел, открита в Мексико, потвърждава, че изригването на Ел Чичон се е случило през 540 година.

Нивото на сяра, открито в ледената покривка, предполага, че изригването е било достатъчно силно, така че да затъмни небето и да причини малък период на внезапно регионално охлаждане. Дебелината на пепелните залежи в Мексико също показва, че околността е била покрита от задушаваща пепел.

Друго изследване отбелязва, че полярните следи се свързват и с друго изригване, вероятно в Аляска, което се е случило през 536 г. Когато това се комбинира с изригването на Ел Чичон, маите трябва да са преживяли нещо не по-малко от мини апокалипсис. Серните аерозоли са предотвратили поредица от топли лета, а пепелните натрупвания са нарушили за дълго време селското стопанство.

Макар и вулканичната активност да е виновна за прекъсването в цивилизацията на маите, причините за окончателната ѝ гибел остават все така спорни.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.