Отбелязваме международния ден на театъра

народен театър

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

На 27 март от 19:00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“ ще се състои официалната церемония по връчването на наградите ИКАР. В годината на първото българско европредседателство Националните награди ИКАР се провеждат под мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието“.

От 44 години на този ден Съюзът на артистите в България организира връчването на награди за сценично изкуство ИКАР. Наградите се връчват в рамките на Софийския театрален салон, който е част от Календара на културните събития на Столична община.

инфо: novini.bg

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.