Отиде си големият Тери Пратчет

тери

Световноизвестният английски писател Тери Пратчет почина на 66 години днес. Той си отиде след дълга битка с болестта на Алцхаймер, съобщиха Асошщиейтед прес и в. „Дейли мейл“.

За загубата съобщи издателят на Пратчет. „С неизмерима тъга ви съобщаваме, че авторът сър Тери Пратчет почина. Светът изгуби един от най-ярките си умове. Почивай в мир“, написа в страницата на писателя във „Фейсбук“ Лари Финли от „Трансуърлд пъблишърс“.

Сър Тери Пратчет е най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години на миналия век.

Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска.

До декември 2007 г. Пратчет е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика. Той е вторият най-четен автор  във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в  САЩ. Романът му „Пирамиди“ е отличен с британската награда за фентъзи.

Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшир, на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. в професионално издание.

След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ – „Цветът на магията“, излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година.

На 11 декември 2007 г. той публично обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. По-късно прави сериозно дарение на Тръста за изследване на болестта и заснема предаване за Би Би Си, проследяващо опита му с болестта.

През 2001 г. печели медала „Карнеги“ за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“. Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и  рицар-бакалавър от 2009 г. заради приносът му към литературата.

инфо: БТА

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.