Откриха доказателства за потопи на Марс

Изображения на големи канали на Марс и гигантски вълноподобни черти на повърхността му, наречени „мега-вълни“, показват, че планетата е страдала от катастрофални наводнения в миналото.

Сега екип от учени използва данните, събрани от марсохода Curiosity, за да докаже, че мегапотопите са преминали през кратера Гейл преди около 4 милиарда години.

„За първи път идентифицирахме следи от мегапотопи, използвайки подробни седиментологични данни, наблюдавани от марсохода Curiosity“, казва Алберто Г. Ферен, съавтор на статията, публикувана от Nature. „Утайките, оставени от мегапотопи, не са били идентифицирани по-рано с данни на орбитални космически кораби.“

Екипът, съставен от учени от щатския университет Джаксън, от Корнел, лабораторията за реактивно задвижване на НАСА и Хавайския университет, използва изображения, направени от камерите Mars Hand Lens Image и Mastcam на борда на марсохода Curiosity, за да наблюдават скали и минерали в кратера Гейл.

Това, което откриват са утайки, които според тях са отложени от гигантски светкавични наводнения, които са се случили в подножието на планина. Така за първи път се образува кратерът Гейл.

Учените вярват, че наводненията са причинени от огромен метеоритен удар, който генерира достатъчно топлина, за да разтопи огромни количества лед на планетата. Събитието отделя въглероден диоксид и метан, които в комбинация с водни пари образуват топъл и влажен климат за кратко време. Това води до проливни дъждове по цялата планета и водите (заедно със седиментите), които се плъзгат от върха Шарп (Sharp) заливат кратера Гейл.

Както най-вероятно знаете, присъствието на вода може да означава присъствие на живот. Ето защо НАСА и други космически агенции се опитват да намерят доказателства за вода върху други небесни тела в нашата Слънчева система.

„Червената планета е имала необходимите условия, за да поддържа присъствието на течна вода на повърхността си, а на Земята, където има вода, има и живот“, обяснява Ферен.

Сега задачата на новия роувър „Постоянство“ на Марс е да намери доказателства за древен живот на нашия планетен съсед, след като кацне на марсианската повърхност през февруари 2021 година.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Марсоходът „Пърсивиърънс“ ще превръща въглероден диоксид в кислород

Бурни реки са текли на повърхността на Марс

Астероид, който се движи след Марс може да е близнак на нашата Луна

Мистерията на марсианските свлачища

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.