Откриха най-опасното място в историята на Земята

Снимка: expert.bg

Отдавна известно, но недостатъчно проучено находище на скала от периода на креда на края на пустинята Сахара се оказа повече от просто древно местообитание на динозаври, показва ново задълбочено проучване.

Групата скални образувания Кем Кем в Източно Мароко може също да представлява основен кандидат за най-опасното време и място за съществуване в праисторическото минало на Земята, основаващо се на страховитото си преобладаване на месоядни животни с големи тела, както е видно от фосилите.

Подобни гигантски месоядни не съществуват в никоя съвременна сухоземна екосистема.

„Това е може би най-опасното място в историята на планетата Земя, където никой човек не би оцелял дълго“, казва палеонтологът Низар Ибрахим от Университета Мърси в Детройт.

Мястото е разположено близо до мароканско-алжирската граница и датиращо от края на периода на креда, съобщава Science Alert.

Изображение: pixabay.com

 

Съществуването на мястото отдавна е известно не само на палеонтолозите, но и на иманярите, продаващи ценните изкопаеми, което означава, че разграбените останки на много от тези древни динозаври, влечуги и други същества, сега са разпръснати в частни колекции по целия свят. Новият анализ на учените включва посещения на колекции, съхранявани на няколко континента.

„Това е най-обширният труд върху изкопаеми гръбначни животни от Сахара от почти един век, откакто известният немски палеонтолог Ернст Стромер фон Райхенбах публикува последната си работа през 1936 г.“, обясни учен от екипа, палеобиологът Дейвид Мартил от Университета в Портсмут, Великобритания.

Трудът предоставя „прозорец към епохата на динозаврите в Африка“, казва той.

Откритието показва редица динозаври и птерозаври, в допълнение към древните крокодилоподобни влечуги, костенурки, рибоподобни, плюс различни безгръбначни, растителни видове и следи от фосили.

Може би най-забележителната особеност на палеоекосистемата Кем Кем е това, което оттогава е станало известно като „загадката на Стромер“: изобилието на хищните в сравнение с тревопасните динозаври, наблюдавано както в групата на Кем Кем, така и в Бахарийската формация в Египет.

Но има още нещо, което прави Кем Кем различна, казва екипът.

„В допълнение към свръхпопулацията на едри динозаври хищници, поне три от четирите вида хищници с голяма телесна маса, присъстващи както в сборниците на Кем Кем, така и в Бахария, са сред най-големите хищници динозаври“, пишат авторите.

Morkadis

По времето, когато тези динозаври са бродели, преди около 100 млн. години, районът е бил център на обширна речна система и е имал богат запас от риба и други морски животни, които лесно са поддържали популацията на тероподите.

„Това място е било пълно с невероятно огромни риби“, казва Мартил.

„Имало е огромна сладководна акула, наречена Onchopristis с най-страховитите зъби. Те са били като кинжали, но красиво блестящи“, разказват учените.

източник: expert.bg

Вижте още:

Хора в ерата на динозаврите?

Могат ли да се клонират динозаврите?

Човекът е живял с динозаврите

Как динозавър на 112 млн. години се е превърнал в 3D статуя

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.