Откриха най-стария непокътнат кораб в света на дъното на Черно море

черно море

Археолози вярват, че са открили най-стария непокътнат кораб в света на дъното на Черно море, където лежи повече от 2 400 г., пише The Guradian. Смята се, че 23-метровият кораб е от Древна Гърция. Мачтата, руля и греблата са открити на 2-километра дълбочина. Липсата на кислород на тази дълбочина е запазила кораба, според учените.

Корабът е открит от международния „Морски археологически проект Черно море“ (MAP Black Sea). Професор Джон Адамс коментира, че не е вярвал, че може да се открие непокътнат кораб от античния свят.

Вярва се, че корабът е търговски.

Екипът обяви, че възнамерява да остави кораба, където е открит, но добави, че малко парче е било проверено от университета в Саутхемптън. Резултатите потвърждават, че това е най-старият непокътнат кораб в историята на човечеството. Данните ще бъдат съобщени на конференция в Лондон през тази седмица.

Археолозите са открили повече от 60 кораба. Те са на тригодишна мисия за изследване на Черно море, за да се установи какви промени са възникнали на морското равнище преди хиляди години.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Черно море крие най-големия музей в света

Корабът „Черният принц“ е най-издирваният в Черно море

Вавилонската кула лежи на дъното на Черно море

Черно море става все по-опасно

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.