Откриха потенциално обитаема планета

Снимката е илюстративна

Планетата Бърнард б или GJ 699 b учените считат за потенциално обитаема. Това заявиха Скот Енгъл и Едуард Гинан от университета Виланова. Уебсайтът на университета публикува констатациите на астрофизиците. Екзопланетата се върти около звездата Бърнард.

Според експерти температурата на повърхността на планетата достига -170 °C. Въпреки ниските нива учените допускат съществуването на примитивен живот. Ако на обекта има голямо количество горещ никел или е с желязно ядро, това е възможно.

Такава структура е в състояние да регулира геотермалната активност, както съобщава 24СМИ, цитира „Монитор“.

Енгъл и Гинан твърдят, че геотермалните езера могат да поддържат „зони на живот“. Това се случва подобно на подземните езера, открити в Антарктида.

Сходства експертите фиксират и с температурата на повърхността на ледения спътник на Юпитер – Европа, под повърхността на която може да има течни океани. Според списание Нейчър, звездата на планетата Бърнард б е била открита през ноември 2018 г.

Наблюденията на международен екип от изследователи са продължили 18 години. Масата на звездата на Барнард е почти три пъти по-голяма от масата на Земята. Тя се върти около своята червена звезда-джудже за 233 дни и е на същото разстояние от нея като Меркурий от Слънцето.

инфо: novini.bg

Вижте още:

В търсене на планетата „X”

Вижте как се e променила планетата за 32 години с Google Timelapse

Защо Уран е уникална планета?

4 млрд. трябва да умрат, за да спасим планетата

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.