Откриха тайнствен град край морето

3Огромен тайнствен град откриха археолози близо до град Черноморец. Древният полис е неизвестен на историците. Той не е отбелязан върху нито една карта, не се споменава и в историческите извори. На руините му се натъква екипът на доц. д-р Иван Христов.

Тайнственият град се намира на полуостров Хрисосотира край Черноморец. Останките подсказват, че той е бил стратегически византийски център. Древното селище е огромно, разположено върху 67 декара и шест пъти по-голямо от съседната крепост „Акра“. Най-вероятно е носело името Хрисосотира, което в превод означава „Златния спасител“, каза доц. Христов. Той още не е намерил отговор на загадката защо едно толкова голямо и очевидно ключово укрепление не се споменава засега в писмените извори.


Археолозите са убедени, че мястото е било стратегическо в древността. Никой обаче не знае кой и защо е построил крепостта Хрисосотира, и каква е била съдбата й. Предполага се, че е била вдигната в края на V век по времето на император Анастасий. Там обаче са открити интересни находки още от VI век преди Христа. По същото време възниква и могъщата Аполония.

Градът е бил защитен от дебела крепостна стена, а отвътре – плътно застроен със сгради. Според археолозите византийският град Хрисосотира може да се мери само с древна Аполония. До момента там са открити интересни и редки керамични съдове, които говорят, че някогашните обитатели на полуострова са били истински богаташи.

инфо: http://www.standartnews.com/

Вижте още: 

ТРАКИЙСКА КОЛЕСНИЦА НА 25 ВЕКА ОТКРИХА КРАЙ СВЕЩАРИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.