Отстранете лесно нитратите от зеленчуците

зеленчуци

Нитратите в плодовете и зеленчуците са опасни за здравето

С настъпването на пролетта някак си ни се иска да загърбим зимните храни и се спускаме на свежите зеленчуци на пазара.

Пролетта е сезонът, в който на пазара се появява изобилие от зеленчуци. В стремежа си да прочистим организма от натрупалите се през зимата мазнини, посягаме към здравословното хранене и все по-често се спираме на зеленолистните зеленчуци.

Знаем ли обаче как да отстраним нитратите, съдържащи се в тях?

Оказва се, че в около 90% от пролетните зеленчуци (а и не само) се съдържат големи количества нитрати. Този проблем е актуален през цялата година.

Нитратите представляват азотни съединения, а всички знаем, че азотът е важна съставка за растенията, тъй като подпомага растежа им и правилното развитие.


Когато се прекали с количествата азот и азотни съединения (нитрати) в растенията се натрупват излишъци, които при определени условия стават доста опасни за човека.

Доказано е, че най-високо съдържание на нитрати има в спанака, марулите, ряпата, червеното цвекло, китайското зеле, зеления лук, карфиола, броколите, морковите и репичките.

По-бедни на нитрати са бобът, чушките, краставиците и картофите.

За да намалим значително количеството на нитратите в плодоевете и зеленчуците на трапезата ни, е необходимо да ги обработим правилно преди консумация.

За целта оставете зеленчуците да киснат най-малко 10 минути във вода, преди да ги консумирате. Този метод е много ефикасен, тъй като нитратите се разтварят във водата.

Листните зеленчуци трябва да престоят във водата 1-2 часа, за да отстраним 70% от нитратите.

Друг начин да се отървете от опасните нитрати е да киснете всички свежи зеленчуци в продължение на половин час във вода, в която сте добавили 1 ч.л. сода бикарбонат, пише upss.eu.

инфо: po-krasivi.net

Вижте още:

РЕЦЕПТА ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО ОТ ТОКСИНИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.