Отхвърлиха теорията за произхода на Челябинския метеорит

метеорит

Произходът на Челябинския метеорит все още представлява загадка за учените, след като две години след падането му специалистите опровергаха теорията за връзката му с околоземния астероид 86039 1999 NC43, съобщава РИА Новости.

Първоначално астрономите считаха, че Челябинският метеорит е част от астероида с диаметър 2,2 километра и маса няколко милиарда тона.

„Двата обекта имаха много сходни орбити около Слънцето, а първоначалните изследвания показваха, че може би са много сходни и по състав“, разказва ученият от Института по планетарни науки Вишну Реди. Повторен анализ обаче е показал, че родството между метеорита и астероида 1999 NC43е малко вероятно.

На 15 февруари 2013 година в 9:22 часа местно време над територията на Челябинската област прелетя метеорит със свръхзвукова скорост. Той изби прозорците на над 7000 сгради. Над 1600 души пострадаха, а 52 бяха хоспитализирани. За щастие, жертви нямаше.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

НЛО ИЛИ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ОРЪЖИЕ УДАРИ МЕТЕОРИТЪТ НАД РУСИЯ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.