Пак видяха гъби на Марс (видео)

Снимка: Youtube / spisanie8.bg

Хипотезата за „марсианските гъби“ никне тук-там през няколко години

Провокиращо размисъл ново откритие на екип от учени, изследвали изображения на Марс, сочи, че повърхността на Червената планета изобилства от гъби и гъбички, които могат да бъдат наблюдавани с течение на времето. Интригуващата хипотеза е изложена в статия, публикувана тази седмица в списание Advances in Microbiology.

Изследователите разгледали последователни изображения, направени от Opportunity Rover и спътника HiRISE, който обикаля около Марс и забелязали обекти на повърхността на Марс да се променят драстично по начин, който предполага, че те може би са живи.

Екипът отбелязва, че на първата снимка „девет сферични и полусферични екземпляра лежат върху грубозърнестия пясък на Meridiani Planum“. Три дни по-късно, на друго изображение се вижда, че те са вече 12. 12 странно оформени образувания на едно и също място. В изследването пише още за няколко случая, в които учените виждат на снимките от повърхността на Марс различни „плесени, лишеи, водорасли, метаногени и редуциращи сяра видове“. В хипотезата си те твърдят, че различните видове гъби растат в цикли, които са в съответствие със сезоните на Червената планета.

Ако всичко това ви звучи познато, това е така, защото теорията за „гъбите на Марс“ се разпространява от  2004 г., когато сферичните странности, забелязани за пръв път от Mars Global Surveyor, бяха потвърдени и заснети от Opportunity Rover. С течение на времето тези изумителни малки неща се превърнаха в спорен въпрос, тъй като учените от космическата агенция казват, че те са просто минерална формация, известна като хематит.

Въпреки това, за разлика от самите гъби, хипотезата за марсианските гъби продължава да никне ту тук, ту там на всеки няколко години.

Както можете да допуснете, преобладаващата част от световната астрономическа общност е скептична към идеята, че Червената планета гъмжи от гъби и гъбички, академичните умове твърдят, че суровите условия на Марс не са благоприятни за такива организми. Но ето, имаме нов документален епизод от сериала „Гъби на Марс“ и неговите сценаристи твърдят, че снимките са автентични и няма две мнения по въпроса за органчните израстъци на Червената планета.

Изглежда, че дебатът е малко вероятно да приключи, докато не се развие по-трайно човешко или роботско присъствие на Марс, за да могат да бъдат разгледани по-подробно тези странни сферички.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Странни сини структури светят на Марс в ново изображение на НАСА

Според НАСА някои земни организми могат да оцелеят на Марс

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Тайнствено „клатушкане“ движи полюсите на Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.