Памук покълна на Луната… и загина

Първите семена, изпратени на луната с космическия апарат Chang’e-4 вече покълнаха, предават световните медии, цитирайки Китайската информационна агенция „Синхуа“.

Лунната сонда, изпратена от Китай на невидимата за Земята страна на Луната, бе снабдена и с мини-оранжерия, носеща семена от картофи, арабидопсис (култура, близка до зелето), различни цъфтящи растения и яйца от копринени буби. Оранжерията представлява контейнер, изработен от специални материали от алуминиева сплав с височина 18 см, диаметър 16 см, нетен обем от 0,8 л и тегло 3 кг. Той съхранява семената заедно с вода, хранителен разтвор и въздух и е оборудване с камера и система за предаване на данни.

Първият биологичен експеримент, наречен „лунна мини биосфера“ е разработен от учени от 28 китайски университета, начело с югозападния университет Чонгкинг. Целта им е да проверят доколко  подобни култури биха могли да се развиват на Луната.

Въпреки че астронавтите вече са култивирали растения на Международната космическа станция, опитите все пак са били проведени в ниска земна орбита с надморска височина от около 400 км. Околната среда на Луната, която е на 380 хил. километра от Земята, е по-сложна. Там няма атмосфера, температурата варира от под минус 100 градуса по Целзий до над 100 градуса по Целзий, обяснява Лиу Ханлон, главен директор на експеримента и вицепрезидент на университета Чонгкинг.

„Това е първият път, когато се извършва експеримент за биологичен растеж на лунната повърхност“, казва Си Гангсин, ръководител на експеримента, предава The Reuters.

Изображенията, изпратени от сондата, показват че памучните кълнове растат добре, но засега нито едно от другите растения не е покълнало, казват от Института за напреднали технологии в университета Чонгкинг.

Следващата лунна мисия Китай планира за края на годината, когато се очаква сонда да върне лунните проби на Земята.

Възможността за отглеждане на растения на Луната ще бъде неразделна част от дългосрочните космически мисии, като пътуване до Марс, което ще отнема около две и половина години, съобщава Би Би Си. Това би означавало, че астронавтите биха могли да отглеждат собствената си храна в космоса, без да е необходимо да се връщат обратно на Земята за провизии.

Ново. Уви, заради рязко падане на температурите (-170 градуса по Целзий) поникналият памук загина.

Китайските организатори на експеримента обявиха, че краткият живот на поникналото семе е бил очакван.

Животът в кутията не може да оцелее през лунната нощ, отбеляза Пекин.

инфо: manager.bg

Вижте още:

Очаква ни зрелищна кървава луна! Вижте кога

Първи снимки от обратната страна на Луната

Спътник ще изследва възможностите за отглеждане на домати на Луната и Марс

Луната се отдалечава от Земята! Дните и нощите се променят

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.