Папеса Йоана – призрачният водач на католическата църква

папесаЛегенда разказва, че през IX век жена успява да стане глава на католическата църква. Името ѝ е папеса Йоана и според едни тя е реална историческа личност, а според други – измислица, с която да се опетни католицизма.

В някои хроники се казва, че папеса Йоана е наследила папа Лъв IV и е стояла начело на римокатолическата църква в периода 855-858 година, прикривайки от обществото и кардиналите своя пол.

Легендите казват, че Йоана е разкрита по време на папска процесия, когато се свлякла на земята и започнала да ражда. Ужасената тълпа се разгневила и я убила с камъни, а новороденото било удушено.

На други места се разказва, че бебе не се е родило, а папесата най-вероятно е направила спонтанен аборт.

В историческите сведенията има много текстове, разказващи за папеса Йоана. Проблемът обаче е, че всички те си противоречат, заради което много изследователи смятат тази история за измислена.

Папството на Йоана не е включено в официалната история на църквата. Но съществуват аргументи, подкрепящи легендата.

Един от тях е съществуването на папски стол за коронации или sedia stercoraria. При него има дупка и според някои чрез нея се проверявало дало избраният папа е мъж, а съществуването му се дължи на това, че веднъж жена е оглавила католическата църква.

Официалните исторически сведения от друга страна казват, че това не е никакъв стол за коронации, а средновековна тоалетна. До съвремието са достигнали само 2 от тези експонати. Единият е изложен във Ватиканския музей, а другия – в Лувъра.


Историята на папеса Йоана става известна от хрониката на монаха Мартин Опавски – Хроника на папи и императори. В текста се казва, че папесата е родена в немския град Майнц и е избрана за папа, тъй като носила мъжки дрехи.

Йоана обаче имала любовник, от когото забременяла и поради незнание кога трябва да роди бебето, тя започнала да ражда по средата на процесия.

Папесата е била високо образована и именно със знанията си е впечатлила кардиналите, които я избрали за папа без да подозират, че е жена.

Историците казват, че през Средновековието жени често са се обличали като мъже, за да могат да се образоват, тъй като през тези векове образование се получавало единствено от църквата.

Историята на Мартин Опавски е потвърдена и от хрониката на на Жан де Майи, който също казва, че скандал във Ватикана със жена-папа е имало.

Пътят на папската процесия е строго регламентиран – от базиликата Латерано до Колизеума, по определени улици. През XII век обаче този маршрут се отклонява. Смята се, че причината за това е, за да се подмине улицата, на която папесата е родила.

От Ватикана обаче казват, че са променили маршрутът, тъй като старите улици са били прекалено тесни и не успявали да съберат множеството християни, дошли да видят папата.

Католическата църква обявява тази история за измислена от протестантите, които искали да опетнят фигурата на папата.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

ХИГИЕНАТА НА СРЕДНОВЕКОВНА ЕВРОПА – ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. pam 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.