Погледни нагоре! Днес Юпитер ще се доближи най-близо до Земята от 59 години

Ако още не сте забелязали, „кралят на планетите“ изглежда особено славно напоследък. Всъщност отдавна никой не е виждал газовия гигант толкова положително сияен.

Този понеделник, 26 септември, Юпитер ще се приближи най-близо до Земята от 59 години насам – и гледката ще бъде великолепна. Дори няма да имате нужда от телескоп (но никога не пречи, ако имате такъв под ръка).

Всичко се дължи на случайна комбинация от това, което е известно като противопоставяне и перфектния перихелий.

На всеки около дванадесет земни години, разстоянието на Юпитер от Слънцето се свива до едва 740 милиона километра (около 460 милиона мили), давайки на нас в горната част на Слънчевата система отлична гледка към масивната планета, която изглежда по-голяма от обикновено на вечерното небе.

Технически, точката, в която разстоянието на Юпитер от Слънцето е абсолютно най-късо – известно като неговия перихелий – няма да настъпи преди началото на следващата година. Дотогава Земята ще се движи „зад ъгъла“ в собствената си безкрайна орбита.

Но най-близкото ни годишно преминаване на Юпитер се случва тази седмица, време, известно като опозиция. Това е единственото време в годината, когато може да се начертае идеално права линия от Слънцето към Земята и Юпитер.

Взети заедно, опозицията и перфектният перихелий ще ни осигурят място на първия ред за гледка към Юпитер, светещ ярко. Може да сме малко по-рано за перфектен перихелий, но последният път, когато Земята е била толкова близо до гиганта – само на 590 милиона километра – е било октомври 1963 г.

Довечера Юпитер ще има видима величина от -2,9, според EarthSky.com, което означава, че ще бъде един от най-ярките обекти в нощното небе. За контекст, пълната луна има видима величина от -12,5.

източник: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.