Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Amazonia Forest burning to open space for pasture

Милиони хектари девствени тропически гори са били унищожени през 2018 г. Това показва анализ на сателитни изображения, като сред основните причини са производството на говеждо месо, шоколад и палмово масло, пише „Гардиън“.

Горите съхраняват огромни количества въглероден диоксид и гъмжат от диви животни, което прави защитата им от решаващо значение за спиране на бързо разрастващите се климатични промени и прекъсване на шестото масово измиране на видове. Ала обезлесяването все още е във възходяща тенденция. Въпреки че загубите на гори през 2018 г. са били по-малки в сравнение с 2016 и 2017 г., когато засушавания доведоха до големи пожари, миналата година е била следващата най-лоша от 2002 г. насам, когато е започнала да се води надеждна статистика за този проблем.

Поголовното изсичане на девствени гори от дървосекачи и животновъди в Бразилия доминира унищожаването, включително инвазиите в земи на коренното население, където живеят племена, които нямат никакви връзки с цивилизацията. Загубите са големи също така в Демократична република Конго и Индонезия. Индонезия е единствената голяма страна, където държавните протекции изглежда ограничават значително загубите.

Гана и Кот д’Ивоар са отбелязали най-голям ръст в унищожаването на тропически гори, задвижван от добива на злато и от отглеждане на какао.

„Ние сме много далеч от спечелването на тази битка“, изтъква Франсис Сиймур от Световния институт за ресурси, част от мрежата Global Forest Watch (GFW), която е извършила анализа. Тя допълва: „Наистина е изкушаващо да празнуваме втора година на спад след пика на загуба на гори през 2016 г., но ако погледнете назад през последните 18 години, е ясно, че общата тенденция все още е нагоре.“

„Горите по света сега са в спешното отделение – това е бавна и невидима, но сигурна смърт“, подчертава Сиймур и добавя: „Реакциите „на пожар“ не са достатъчни. За всеки загубен хектар, ние сме една крачка по-близо до страшния сценарий на неконтролируем климат.“

Налице са множество правителствени и корпоративни опити за борба с обезлесяването, но те не се оказват достатъчни, предупреждава тя.

Анализът разглежда всички загуби на гори в тропиците, но се съсредоточава върху девствените гори. Те са недокоснати и съхраняват най-много въглероден диоксид и имат най-много популации и разнообразие от диви животни. Унищожението им се разглежда като необратимо, дори в продължение на десетилетия.

Според данните през 2018 г. са изсечени над 3,6 млн. хектара девствени гори. „Голяма част от загубата през 2018 г. (1,3 млн. хектара) е изсичане в Амазонската джунгла“, посочва Микаела Вайс, която е мениджър на GFW, като допълва: „Шокиращо, ние виждаме и инвазии в земи на коренното население, които бяха имунизирани срещу обезлесяването в продължение на години.“

Например в резервата Итуна Итата в Бразилия през първата половина на 2018 г. е имало повече от 4000 хектара незаконно изсичане, което е повече от два пъти повече от общата загуба от 2002 г. насам. Резерватът е дом на част от последните останали недокоснати от цивилизация хора в света, които са съхранили гората в продължение на векове. Защитата на горите е отслабена при наскоро встъпилия в длъжност президент Жаир Болсонару, но тези влияния ще се видят в данните за 2019 г.

В Демократична република Конго загубата на девствени гори е 38 процента по-висока през 2018 г. в сравнение със средното равнище в периода между 2011 и 2017 г. Смята се, че разширяването на малките горски сечища за земеделие и дърва за огрев е предизвикало около три четвърти от тази загуба.

Унищожаването на девствените гори на Индонезия се дължи на плантациите за палмово масло, но е започнало да спада и е на най-ниското си равнище от 2003 г. насам. Политиката на правителството изглежда, че работи, но 2019 г. вероятно ще бъде по-суха година в страната в сравнение с последните две и пожарите, изострени от изсушаването на земята, отново могат да се увеличат. „Индонезия все още има гори“, посочи Вайс.

Унищожаването на горите е скочило с 60 процента в Гана и с 26 процента в Кот д’Ивоар. „Добрата новина е, че какаовата индустрия предприе стъпки за борба с тази тенденция“, отбеляза Карълайн Уинчестър, която е анализатор в GFW, но изтъква, че 70 процента от изсечените дървета в Гана и Кот д’Ивоар са в защитени територии.

Сиймур също така подчертава преките човешки трагедии. „Зад тези графики има сърцераздирателни загуби на реални места“, изтъква тя и допълва: „Прекалено често загубата на горски площи също така е свързана с погребение, защото всяка година стотици хора са убивани, когато се опитват да спрат миньорите, дървосекачите и фермерите. Моралният императив да се действа по тази история е безспорен и е от спешен порядък.“

Morkadis

инфо: news.bg

Вижте още:

Хората предизвикват шестото масово измиране на видовете на Земята

Гигантските пукнатини в Африка вече поглъщат цели къщи, задава ли се най-страшната катастрофа на планетата?

Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

Учени: Шестото масово измиране на животински видове вече е започнало

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.