Пожари са пламнали близо до АЕЦ „Чернобил“

Няколко пожара са пламнали в забранената
зона около авариралата атомна електроцентрала в Чернобил, предаде БТА, позовавайки се на украинския парламент, който цитира данни от Европейската космическа агенция.

Общо седем огнища са обхванали площ от над 2 квадратни километра.

Пожарите вече са изгасени. Радиационните равнища в района са в нормите, съобщи украинският министър, отговарящ за опазването на околната среда и природните ресурси, Руслан Стрилец.

Районът около АЕЦ „Чернобил“ – място на най-тежката цивилна ядрена авария в историята – попадна под руски контрол малко след началото на войната в Украйна.

Пожарите „вероятно са причинени от въоръжената агресия на Руската федерация, а именно – чрез обстрел или умишлен палеж“, твърди украинският парламент

Тази информация не е потвърдена от независими източници. В района и преди многократно са избухвали пожари, като например през пролетта на 2020 г., когато украинските власти многократно увериха, че няма опасност за населението.

източник: novini.bg

Вижте още:

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

За първи път в историята: Дрон влезе под саркофага на АЕЦ Чернобил (видео)

Забравената история на Българския Припят

Всичко в името на живота: безсмъртие с радиация и живак

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.