Посрещаме пролетта на 20 март в 5.50 ч. българско време

Посрещаме пролетта на 20 март в 5.50 ч. българско време. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), пред Фокус.

Той обясни, че тогава Слънцето ще пресече небесния екватор от юг – на север, преминавайки през пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби.

„След тази дата Северното полукълбо на Земята ще започне да получава повече слънчева енергия и това ще даде начало на затоплянето на времето при нас. Продължителността на дните нараства най-бързо около датата на пролетното равноденствие – с около 2 минути и 55 секунди на всяка следваща дата. Не бива да забравяме, че на 20 март за Южното полукълбо на Земята ще започне астрономическата есен“, каза още Маркишки.

инфо: novini.bg

Вижте още:

5 места, където е вечна пролет

Природните средства, които ще ви помогнат в борбата с пролетните алергии

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.