Почитаме свети Илия – Гръмоделецът

свети илия

На 20 юли почитаме паметта на Свети Илия – Гръмоделецът. На този ден християните от цял свят отдават почит на старозаветния пророк. По традиция на Илинден се правят курбани да здраве и се организират всенародни веселия и събори.

Свети Илия е почитан наравно с Моисей и Йоан Предтеча. Това са тримата най-велики строзаветни мъже. Светията е потомък на великия Ааронов род. Той е живял по времето на цар Ахав и царица Йезавел.

Царят и царицата са били поклонници на езическия бог Ваал. Свети Илия ревностно проповядвал християнството по земите им. Със силата на вярата и с голяма упоритост и красноречие той успял да обърне мнозина в правата вяра.

Но владетелите останали глухи за думите му. Нито чували, нито вярвали на предупрежденията на светеца, че Бог ще ги накаже за идолопоклонничеството и разгулния начин на живот, който те и голяма част от поданиците им водили.

Разгневен от всичко това, Бог изпратил убийствена суша в земите на цар Ахав и царица Йезавел. В продължение на три години и шест месеца не капнала и една капка дъжд.

Реколтата изгоряла на полето, добитъкът масово измирал от глад, почвата се напукала от убийствената жега.

Ден и нощ се молел за края на сушата и спасение на душите на неверниците пророк Илия. Трогнат от искрените му молитви, Бог сложил край на изпитанието.
Свети пророк Илия и верният му ученик още дълги години продължили да проповядват християнството в земите на Ахав и Йезавел.

Когато изпълнил земната си мисия, Бог изпратил на Свети Илия предизвестие. Светецът и неговият адепт се отправили към река Йордан, където го чакала огнена колесница.

Пророкът оставил на Елисей връхната си дреха и се качил на колесницата, която го отнесла на небето. Пророкът се възнесъл през 816 година преди Христа. Юдеите и християните вярват, че един ден той отново ще слезе на Земята за да възвести идването на Месията.

Свети пророк Илия е покровител на абаджиите, кожухарите и терзиите.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Третият райх в търсене на Светия Граал

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане 

Истината за триръката икона на Света Богородица (Св. Богородица Троеручица)

Икона на 300 години излъчва топлина

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.