Прочути двойки в митологията

В съзнанието ни има няколко митични двойки, прочути с любовта си. За тях се пишат книги, създават се филми, опери, поеми. Дали наистина са съществували или любовта им е само мит, следите се губят. Ето някои от най-прочутите двойки, които си остават вечен символ на любовта:

ЕЛЕНА И ПАРИС

Елена, съпругата на краля на Спарта, била прочута с красотата си. Когато богинята Ерис хвърля ябълка с надпис „Най-красивата“ на Атина, Афродита и Хера, и трите богини се разгневяват. Всяка иска да е най-красивата. Викат Парис, принца на Троя, да отсъди, а трите богини се опитват да го подкупят. Афродита му обещава за жена „Хубавата Елена“. Парис склонява и обявява Афродита за най-красивата. Така богинята го води в дома на Менелай като гост. Домакинът го посреща радушно, а Парис му отнема жената. Според легендите Парис бил толкова магнетичен за жените, че успял да съблазни Елена и тя доброволно бяга с него. На другия ден Менелай и брат ми Агамемнон събрали войската и дали началото на Троянската война.

МАРК АНТОНИЙ И КЛЕОПАТРА

Жененият римският владетел Марк Антоний иска да се срещне с египетската царица с политическа цел. Клеопатра пристига на срещата с великолепен кораб със златен нос, лилави платна и сребърни весла. Музикантите свирят, а Клеопатра е излегната под златна арка в приказно облекло. Край нея младежи й веят с ветрила, млади момичета танцуват, а слуги пръскат с парфюми минувачите. Клеопатра кани Марк Антоний в двореца си, където продължава да го омайва със скъпоценности. Марк Антоний се влюбил и остава в Александрия. След серия политически проблеми в Рим, смъртта на съпругата му, е трябвало да се завърне в родината и да се ожени за сестрата на Октавиан. Краят на любовната история между Марк Антония и Клеопатра е трагичен – и двамата се самоубиват.

ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА

Легендарният тракийски певец Орфей живеел по днешните български земи. Славел се като най-прочутия музикант в древността. Влюбил се и се оженил за красивата нимфа Евридика. Веднъж, когато Евридика беряла цветя със свои приятелки, била ухапана от отровна змия. Орфей бил толкова отчаян, че огласял с тъжните си песни околността. Хадес и Персефона се трогнали и му позволили да търси Евридика в царството на сенките и да я отведе, само ако не се обръща след нея, докато стигне светлината. Орфей не устоял да не се обръща и Евридика останала завинаги в подземното царство.

ПИЖО И ПЕНДА

Днес свързваме образите на Пижо и Пенда с мартениците, с които закичваме близки на 1-ви март. Според легендата Пижо бил хубавец, смел и скромен момък, прочут с трудолюбие и кротък нрав. Бил толкова работлив, че никога не стоял на едно място, все тичал и обиколял селото. Затова бузите му все били червени. Като видял Пенда, Пижо се влюбил от пръв поглед в нея. Тя била най-личната мома в околията. Пижо бил пленен от черната й коса и бялата й кожа. Двамата били толкова красиви и влюбени, че станали символ на любовта, която се увековечила в образите на мартениците – бялата Пенда и червения Пижо.

източник: actualno.com

Вижте още:

5 от най-известните любовни триъгълници от историята

5 от най-трагичните любовни истории

Как една жена с години крие любовника си на тавана

Любовни поличби

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.