Първият щъркел пристигна в България

pixabay.com

Първият подранил щъркел вече е в България. Птицата пристига в Капитан Димитриево преди да сме си вързали мартеници. Щъркелът е забелязан от служител на Община Пещера, който бил по работа в Капитан Димитриево.

Стоян Йовчев не помни в този край в средата на февруари да е идвал щъркел. С колегите му били толкова изненадани, че набили спирачки и върнали колата обратно, за да се убедят, че са видели правилно и не им се е сторило, пише „Марица“ .

„Изключително много се зарадвах, разбира се“, споделя Стоян Йовчев. „Но никога досега поне аз не съм виждал щъркели толкова рано по нашия район, в Пещерска община. Дори си мисля дали пък този екземпляр не е презимувал тук, изобщо да не е отлитал“.

Предвестникът на пролетта си спретвал гнездо. Това обикновено е работа на мъжките, които пристигат първи и подготвят семейния дом за женската и бъдещото поколение.

В Пещерския край може и да не са виждали щъркели през февруари, но в Пазарджик и селото в равнината неведнъж се е случвало птиците да се завърнат много преди самата пролет.

източник: novini.bg

Вижте още:

5 места, където е вечна пролет

Защо именно щъркелите носят бебетата?

Щъркелът, който продължава да се връща при своята любима, която не може да лети

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.