Ракета на „СпейсЕкс“ ще се блъсне в Луната

Снимката е илюстративна. Източник:

Ракета, изстреляна от частната американска компания „СпейсЕкс“ на Илон Мъск, е на път да се блъсне в Луната и да се взриви, съобщи Би Би Си.

Бустерната ракета „Фалкон 9“ бе изстреляна през 2015 г., но след приключване на мисията ѝ нямаше достатъчно гориво, за да се върне на Земята и затова остана в Космоса.

Астрономът Джонатан МакДауъл каза за Би Би Си нюз, че това ще е първият известен досега сблъсък на неконтролирана ракета с Луната. Той увери, че ефектът от сблъсъка ще е минимален.

Ракетата бе изоставена във висока орбита преди седем години, след като успешно изведе в орбита метеорологичен спътник. Оттогава ракетата бе привличана от различни гравитационни сили ту към Земята, ту към Луната или Слънцето и маршрутът ѝ е доста хаотичен, каза проф.Макдауъл от Центъра по астрофизика „Харвард-Смитсониън“ в САЩ.

„През десетилетията имаше вероятно 50 големи обекта, на които напълно сме губили дирите. Това може да се е случвало вече много пъти, без ние да забележим. Ако ракетата сега се блъсне в луната, това ще е първият потвърден случай“, каза той.

Програмистът изследовател Бил Грей, който използва софтуер за проследяване на космически обекти, намиращи се близо до Земята, казва, че ракетата най-вероятно ще се блъсне в далечната страна на Луната на 4 март, допълва БТА.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. angeldrakata 2 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.