Редки облаци с цветовете на дъгата наблюдаваха жителите на Австралия

облаци

Красиви облаци, блестящи с многоцветна светлина, се появиха в небето над Дарвин, северната част на Австралия, точно преди буря да удари града, пише nauka.offnews.bg.

Явлението се наблюдава рядко, тъй като е нужна специфична комбинация от условия, обяснява за news.com.au Питър Маркуърт (Peter Markworth), метеоролог в Бюрото по метеорология на Австралия.

„Рядкото явление възниква, когато слънчевата светлина се пречупва през ледени кристали с висока плътност, което благодарение на дифракцията създават зашеметяващи цветове, разказва Маркуърт.

„Цветният облак е известен като „пилеус“ (рileus – от лат. „шапка“), който се образува от кондензиране на водната пара и замръзване на еднакви ледени кристали в резултат на много бързо въздушно течение от буря“.

„Необходими са много специфични ъгли, за да видите цветовете, така че позицията и височината на бурята, ъгълът на слънцето и големината на ледените кристали, всичките тези условия трябваше да се съберат, за да се създаде над Дарвин рядката, перфектна гледка с всички цветове на дъгата“.

инфо: nauka.offnews.bg

Вижте още:

Облаците се движат все по-близо до Земята

Уникален феномен – облаци се спускат до земята (снимки)

Облаците Undulatus asperatus (снимки)

Уникална кутия показва времето с истински облаци и дъжд

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.