Ръкописът „Войните“ – древно предсказание за края на света

1

Една от големите исторически находки през втората половина на ХХ-ти век са ръкописите на есеите. Те са древна еврейска религиозна общност, унищожена от римляните през I в.

Първите свитъци са открити случайно в пустинята Вади Кумран през 1947г. от две овчарчета. Впрочем, има хора, които се съмняват в тази „случайност“ и смятат, че някой е „помогнал“ на момчетата. С каква цел? Може би, защото някои от ръкописите съдържат безценна историческа информация. Те разглеждат такива въпроси, като схващанията на есеите за “борбата между доброто и злото”, “края на света” и други подобни философско-религиозни проблеми, които хвърлят светлина върху духовната атмосфера сред еврейското общество по онова време.

Ръкописи от Кумран

Именно на тези сложни въпроси е посветен и свитъкът “Войните”. Той е уникален по своя характер. Днес някои изследователи дори са склонни да го разглеждат, не като изложение на събития от далечното минало, а като прогнозиране за “края на света” в наши дни.

Всъщност, знаем, че “краят на света” е прогнозиран многократно по различни начини. Сега някои определят годината 2045, а други – 2060г. Общо взето, любителите на конспиративните теории вече сами не знаят кому да вярват.

В свитъка „Войни“, ако се тълкува буквално, се предсказва обединението на всички еврейски племена в Израел. Резултат от това ще бъде освобождение от вражеското (по онова време – римското) иго и настъпване на “царството Божие”. Но, за разлика от други еврейски източници, които отреждат пасивна роля на народа, свитъкът „Войните“ призовава към активно участие в следващите битки със злото. При това се описва подробно планът на войната, тактическите действия и стратегическите задачи. Проблемът е, че липсват срокове за началото на тези събития. Това дава възможност ръкописът да се тълкува като разказ за минали времена, но също може да се схване и като предписания за бъдещето.

Основните врагове на “силите на светлината” са т.нар. „китии“. Под тях може да се разбират народите в земите на Западна Европа. В други библейски пророчества, „китии“ биват наричани римляните. Техни съюзници са и племена от Месопотамия. А както знаем, в наши дни именно там, в Близкия изток, е концентрирана огромна негативна енергия. Достатъчно е да се спомене само сегашната война в Сирия… Подобна била ситуацията и преди 2000 години. Международната ситуация в региона била крайно напрегната. Това било провокирано отново от “силите на злото”, срещу които, според свитъка „Войните“, се борели “силите на светлината”. (Както виждаме, творците на художествени произведения „крадат“ с пълни шепи от въображението на древните хора – да си спомним само „тъмната страна на Силата“ от филма „Междузвездни войни“).

Според текста на древния ръкопис, преди “края на света” трябва да се състоят 7 битки. Авторът твърди, че 6 от тях вече са се случили. Остава последното сражение, след което на Земята трябва да се появи Месията (Спасителят). Напълно е възможно тук да се подразбира Второто пришествие на Исус Христос.

От друга страна, по времето на написване на свитъка, между римляните и жителите на Юдея назрявал конфликт. Може да се приеме, че ръкописът разказва точно за онези далечни времена. Стигнало се до въстание на евреите срещу римляните. Йерусалим бил превзет и разрушен през 71г. от римските легиони, а сектата на есеите – унищожена в развихрените сблъсъци, описани от еврейския историк Йосиф Флавий в прочутата му книга „Юдейската война“.

От есеите останали само загадъчните ръкописи. А „силите на светлината“ до ден-днешен продължават да се сражават със „силите на злото“. Може би проблемът е в това, че „злото“ за едни хора, е „добро“ за други и обратно. Тяхната борба ще продължава, докато има човечество, защото хората са различни и ще си останат различни. Тази гледна точка също трябва да се има предвид, когато четем древните пророчества.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Средновековен ръкопис сочи датата на Страшния съд и мястото на Рая

Таен код или глупости? Испански издател ще публикува реплики на Ръкописа на Войнич

10 кодирани ръкописа, неразгадани и до днес

Древният пустинен град Шингети и неговите безценни ръкописи

Откриха Йода в ръкопис на 900 години

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.