Свързаха сериозността на симптомите на COVID-19 с вариации на ген

Италиански специалисти по молекулярна биология установиха, че различията в сериозността на симптомите на болестта Ковид-19 и скоростта на разпространението й в отделни страни може да са свързани с преобладаване или отсъствие на дадени вариации на гена АСЕ2 в генофонда на населението, предаде ТАСС.

Информация със заключенията на учените е качена на сайта medRxiv, пише БТА. „Открихме три вариации на АСЕ2, които често се срещат у италианците и други европейски народи, но почти отсъстват у азиатците – заявиха авторите на изследването. – Тези генни вариации могат да променят характера на взаимодействието на вируса с клетките и да повлияят върху скоростта на разпространението му и нивото на смъртните случаи.“

Новият коронавирус прониква в белодробни клетки у човека и други бозайници, използвайки молекули на протеина АСЕ2, които покриват определени видове клетки на алвеолите. Въпросните израстъци играят важна роля за жизнеспособността на причинителя на тежкия остър респираторен синдром. Генът е с няколко вариации, които значително променят структурата на протеина АСЕ2.

Италианските учени се поинтересували как подобни различия могат да повлияят върху начина, по който вирусът се свързва с този протеинов израстък и го използва за проникване в клетките. За целта анализирали геномите на 7000 италианци. Като използвали получените данни, биолозите подбрали всички възможни вариации на гена АСЕ2 и проучили как малки негови мутации могат да повлияят върху свързването на кодирания от тях протеин с вируса.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Коронавирусът е най-активен при температура от около 4 градуса по Целзий

Родените след 1951 година в България може да имат защита от коронавирус

Конспиративни теории за коронавируса

Предсказание за коронавируса. Ето какво казват астролозите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.