Скъпи дами, колкото по-умни сте, толкова по-вероятно е да сте сами

pixabay.com

Живеем в свят, пълен с провалени връзки… И колкото повече време минава, колкото повече житейски уроци научаваме, толкова по-подготвени се чувстваме за следващата среща, толкова по-лесно разпознаваме „играчите“ и толкова по-успешно ги избягваме.

През годините променяме дрехите си, прическата си, стила си, за да подхождат повече на мястото, към което сме се запътили… Но въпреки това остава едно нещо, което прави достигането на мечтаната дестинация изключително трудно. Нещо, което отказваме да оставим вкъщи, отказваме да скрием.

Това е нашата интелигентност.

Тъжно, нo факт – тя често е пречка за жените да стигнат до обетованата земя. И за съжаление, това, от което вие, умните жени се страхувате, е истина… интелигентните жени по-често са сами. Те по-често посрещат петък вечер в собствената си компания. И по-често чуват от своето семейство въпроси в стил защо не могат да си намерят свестен мъж…

Може би трябва да променим популярната сентенция „Невежите са блажени“ на „Невежите жени получават мъж, а интелигентните жени никога не се чувстват блажени.“

Но защо това е така? Защо мъжете не искат жени, с които могат да разговарят и които им отправят предизвикателства?

1. Умната жена и успехът

В една своя статия журналистът Джон Карни казва: „Успешният мъж излизат с жени, които не са толкова успели, не защото иска половинката му да е глупава, а защото иска приоритетите й да съвпадат с неговите“. Казано с други думи, успелите мъже не искат до себе си някой, който ще мисли първо за кариерата си и след това какво ще им сготви за вечеря и как да се погрижи за тях. Искат някой, който ще превърне тях самите в свой приоритет. И за съжаление, на интелигентните жени отговарят в пъти повече посредствени женички. Безброй жени с радост превръщат мъжа в свой приоритет, отказват да виждат себе си и него като равнопоставени, а предпочитат да го възприемат като спасител. Жените със силен характер, които имат собствена позиция и я защитават, се превръщат в заплаха, възприемат се като „мъжкарани“ и… следователно не са особено атрактивна „партия“.

Мъжете са възпитавани да вярват, че те са водещите в една връзка и когато жената покаже, че също е със силен характер, мъжете започват да се чувстват застрашени.
Днес все по-често жените изкарват повече пари от мъжете. Това кара силният пол да се отдръпне. И за жената остават две възможности – да забави ход или да остане сама.

Изследване, проведено във Великобритания между 121 души, установява, че интелигентните жени са възприемани като проблематични. Според участниците в проучването, те ще създадат проблеми в бъдещата връзка. За сметка на това, интелигентността на мъжете не се възприема като проблематична, а като желана и предпочитана!

Тази разлика в стереотипите още веднъж показва, че жените и мъжете не са третирани еднакво. И може би ще даде отговор на въпроса на много жени защо мъжете ги извеждат на вечеря, прекарват си чудесно, но после решават, че между тях просто няма да се получи…

2. Умната жена и обвързването

Днес страдаме от болестта „да си обвързан“. На всяка цена. Жени от всякакви възрасти занижават стандартите си, само и само да си намерят мъж. Отказват се от неща, които са били важни за тях, само за да могат да кажат „Той е добър с мен“.

Къде остана онзи мъж, който щеше да ви разбира? Който щеше да ви харесва такива, каквито сте? Който щеше да ви подкрепя въпреки всичко и всички?

Morkadis

Наблюдава се и друга тенденция – егото на мъжете не намалява обратнопропорционално с нарастването на степента на образованост при жените. Казано с други думи, жените стават по-умни, но мъжете не стават по-подкрепящи.

3. Умната жена и кариерата

Интелигентността ражда амбиция, която ражда пренебрегване. Пренебрегване на мъжете в университета заради учене. И по-късно – пренебрегване на нощния живот в името на това да изпълните задачите си в работата…

За съжаление на всички онези жени, които, фокусирани върху кариерата, са си мислили, че има време и мъжът ще дойде по-късно, други жени, разчитайки на своята младост, заграбват свободните мъже. Първите излизат от университетите, решени да гонят своите професионални мечти. Вторите – решени да станат съпруги. В резултат, жените развиват своите кариери, за да компенсират липсата на успешна връзка, казва д-р Алекс Банър.

Вие може да сте чувствителни, сладки и несигурни в себе си, но вашата интелигентност се превръща в заплаха. Може да нямате мускули и някои специфични атрибути, но въпреки това мъжете ви приемат като конкуренция.

Вие предизвиквате у тях страх и чувство за безсилие. И въпреки че повечето интелигентни жени не парадират с ума и възможностите си, много мъже смятат, че ако имат връзка с умна жена, тя ще прави точно това. Смятат, че жената ще ги коригира, ще ги поставя на мястото им, ще е над тях, ще ги кара да се чувстват излишни.

Според д-р Ейлийн Полак, „това са противоречията на нашата култура, която смята, че не може да си едновременно умна и секси. Според мен, повечето от нас не се замислят над тази парадигма, а просто я приемат..“.

Или казано с други думи, ако сте твърде умна и обичате интелектуалните предизвикателства, може и да не успеете да си уредите среща. Но ако сте повърхностна и ненатрапчива, почти сигурно е, че няма да сте сама.

Така ли е и според вас, скъпи дами?

източник: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.