След атомна бомба: Учени откриха нова форма на материята!

pixabay.com

Учените непрестанно изследват света и процесите в него. Наскоро американски и италиански специалисти в сферата на физиката установиха, че при изригването на първата атомна бомба, в епицентъра на взрива е бил открит неизвестен за човечеството квазикристал. Това е нова и непозната досега материя, а самото изследване е било публикувано в протоколите на науките на Американската академия.

Интересен феномен в случая е това, че реално тези квазикристали са създадени от човека и те са първата такава структура. Подобни материи са били намерени при падането на Хатирския метеорит. Важна особеност в случая е това, е тези структури се образуват вследствие на свръхвисоките температури и налягането, смятат учените.

Квазикристалите са наистина доста интересна материя, която в никакъв случай не се вписва в стандартните разбирания на учените за кристолографията. Съществуването на тази структура е била предсказана още преди около 50 години от учения Даниел Шехтман, който в тази връзка става и Нобелов лауреат по химия преди десет години през 2011 г.

Десетилетия наред учените се стараеха да намерят в природата истински пример за съществуването на тази материя в реалната природа. Въпреки огромните старания това да се направи, задачата бе постигната едва преди 10-на години от екип от учени под ръководството на Пол Щайнхарт. Той открива първият квазикристал в природата в минерал хатиркит, който е бил добит в района на Чукотка.

Именно свръхвисоката температура е един от факторите, които играят ключова роля в образуването на този материал. Учените отбелязват, че в метеоритния кратер градусите са достигали 1200 по Целзий и налягане, което надвишава с цели сто пъти атмосферното. Намирайки тази структура в хатиркита, екипът на Щайнхарт се заинтересува от факта дали не може да се открият квазикристали и в друг доста необикновен минерал, а именно в Тринитита.

Доказателството е било намерено през юли 1945 години на мястото на взрива на „ринити, където е била пусната първата атомна бомба в света с мощност 21 килотона. В резултат на експлозията се е образувал гигантски кратер, в центъра на който температурата е била близо 1500 градуса по Целзий и налягане, което в десетки пъти е надвишава това на атмосферата.

Екипът на Щайнхарт открива тази материя на квазикристалите именно в един от образците на тринитита, които са били намерени и събрани още преди края на Втората световна война. Учените добавят, че тези структури са възникнали в резултат на изпаряването на редица кабели, които са били изработени от материала мед.

Те са свързвали инструментите от Проекта Манхатън с обекта, от където се е водело наблюдението. Той е бил издигнат на няколко километра от епицентъра на страшния взрив на атомната бомба. Именно по този начин се е сформирал досега неизвестният в природата материал квазикристал, който се сформира от желязо, силиций, калций и мед.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

6 август 1945 г.: Атомният ад над Хирошима, който убива стотици хиляди души с 1 US бомба

Бомбардировките над София /1943-1944г./ и кой спаси столицата ни?

Игра на времето: Невидимата бомбардировка над Хамбург

Що е то водородна бомба

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.