След 77 години: Откриха най-дълбоко потъналия кораб в историята

pixabay.com

Разрушител от военноморските сили на САЩ, потънал през Втората световна война, бе открит на дълбочина близо 7000 метра край Филипините, съобщи АФП.

Това е най-дълбоко потъналият кораб, откриван досега, обявиха от американския екип, попаднал на находката.

Водолази са заснели и инспектирали повредения корпус на кораба „Самюъл Робърт“ по време на осемдневна експедиция, обяви базираната в Тексас компания за подводни технологии „Каладън оушианик“.

Ескадреният миноносец потъва по време на морска битка край остров Самар на 25 октомври 1944 г., когато американските сили се опитват да освободят Филипините, тогава окупирани от Япония.

„Лежащ на 6895 метра дълбочина, това е най-дълбоко потъналият корабокруширал съд, локализиран и изследван досега“, написа в Туитър Виктор Весково от американската компания. За сравнение останките от „Титаник“ са на дълбочина около 4000 метра.

Според архивите на американския военноморски флот екипажът на разрушителя е чакал спасение близо три дни, като част от оцелелите от корабокрушението са починали през това време от раните си и след нападения от акули.

От 224-членния екипаж са загинали 89 души.

източник: vesti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.