Според НАСА някои земни организми могат да оцелеят на Марс

Можем несъзнателно да замърсим Марс и всеки друг свят, който изследваме в бъдеще с микроорганизми от нашата планета.

Учени от НАСА и Германския аерокосмически център пуснаха няколко гъбични и бактериални организми в стратосферата през 2019 г. като част от експеримента MARSBOx.

Стратосферата, вторият основен слой на земната атмосфера, разположен над озоновия слой, има условия, които много приличат на Червената планета и е идеалното място за изпращане на проби, за да се разбере дали ще оцелеят на Марс.

Сега учените публикуват доклад за своите открития, където обсъждат как спорите на черна плесен са оцелели при пътуването.

Този микроорганизъм може да живее на повърхността на Марс само временно, за да бъдем точни, но изследователите установиха, че спорите могат да бъдат съживени след завръщането им у дома.

Екипът постави гъбични спори на Aspergillus niger и Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis subsp. capitis и Buttiauxella sp. MASE-IM-9 бактериални клетки в MARSBOx или Microbes in Atmosphere for Radiation, Survival, and Biological Outcomes Experiment (микроби в атмосферата за радиация, оцеляване и експерименти с биологични резултати).

Това е алуминиев контейнер. Вътре в контейнера има два пробни слоя, като долният е защитен от радиация, така че НАСА може да отдели въздействието на лъчението от въздействието на други условия на околната среда. Балон на НАСА пренесе контейнера до стратосферата, където пробите бяха подложени на подобни на марсиански условия и изложени на UV лъчение над хиляда пъти повече от нивата, които причиняват слънчево изгаряне.

И така, какво означава за космически пътувания, че Aspergillus niger, оцелява от пътуването? Както казва Катарина Сиемс, член на екип от Германския аерокосмически център:

„С дългосрочните мисии с екипаж до Марс трябва да знаем как свързаните с човека микроорганизми биха оцелели на Червената планета, тъй като някои могат да представляват риск за здравето на астронавтите. Освен това някои микроби могат да бъдат безценни за космическото изследване. Те биха могли да помогнат за да произвеждаме хранителни и материални запаси независимо от Земята, което ще бъде от решаващо значение, когато сме далеч от дома. „

Миналата година НАСА актуализира своите политики, за да покаже по-силния си ангажимент за предотвратяване на замърсяването на Луната и Марс от човека. Агенцията иска да се увери, че несъзнателно не отвежда организми или други замърсители от Земята в други светове, тъй като това може да компрометира търсенето на извънземен живот.

Връщането им у дома от други светове също може да повлияе негативно на нашата среда. Сиймс обясни, че експерименти като мисията MARSBOx „са наистина важен начин да ни помогнат да проучим всички последици от космическите пътувания върху микробния живот и как можем да насочим тези знания към невероятни космически открития.“

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Водна пара беше открита в атмосферата на Марс

Някои учени смятат, че животът е дошъл от Марс

Тайнствено „клатушкане“ движи полюсите на Марс

Атлантида е била на… Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.