Сребърно съкровище бе открито в корените на дърво в Мездра

8

Снимка: bnr.bg

Съкровище от 182 сребърни монети е било открито в корените на дърво в град Мездра. Датировката на монетите предстои, но се предполага, че те са сечени от римски император.

Съкровището е било заровено в дървото в гърне и е намерено от работници, които били наети да почистят двора, където се криела находката, предава Нова телевизия.

Дворът пустеел от години и затова хора от съседния жилищен блок подали жалба в общината.

Дървото, под чийто корени се намирали сребърните монети, е било за изкореняване, а малко след като започнало почистването на джанката, работниците казват, че забелязали гърне.

9

Веднага щом единият от тях го взел в ръце, то се счупило и от него изпаднали сребърни монети.

Но сигнал до полицията е подаден едва два дни след откритието. Предадени са 182 монети, но свидетели казват, че те са били много повече.

По всяка вероятност ще се издаде вероятно заповед за по-сериозно обследване на целия район, заяви кметът на Мездра Генади Събков.

Предстои монетите да бъдат почистени и датирани, за да се разбере каква е реалната им стойност. Засега е ясно, само че са от римско време и вероятно от началото на новото летоброене.

Историците предполагат, че те са сечени в продължение на 200 години. Носят ликовете на императори и техните съпруги, живели от първата половина на първи век до средата на III век.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.