Средиземно море може да се превърне в „пластмасово море“

пластмаса

Средиземно море може да се превърне в „пластмасово море“, предупредиха от Световния фонд за дивата природа (WWF) в доклад, в който се призовава за мерки за почистване на един от най-замърсените водни басейни в света.

Според WWF в Средиземно море има рекордни равнища на „микропластмаси“, малки парчета от пластмаса с размер по-малък от 5 милиметра, които могат да бъдат открити все по-често в хранителната верига, което представлява заплаха за човешкото здраве.

„Концентрацията на микропластмаси е почти четири пъти по-висока“ в Средиземно море в сравнение с откритите морета в други части на света, се подчертава в доклада, озаглавен „Избягване на пластмасовия капан: Спасяване на Средиземно море от замърсяването с пластмаса“.

Проблемът, както и по целия свят, е просто, че пластмасите са се превърнали в съществена част от ежедневието ни, докато рециклирането представлява само една трета от отпадъците в Европа.

Пластмасите представляват 95 процента от отпадъците, плаващи в Средиземно море и по неговите плажове, като повечето от тях идват от Турция и Испания, следвани от Италия, Египет и Франция, се посочва в доклада.
За справяне с проблема, трябва да има международно споразумение за намаляване на изхвърлянето на пластмасови отпадъци и да се помогне да се изчисти мръсотията в морето.

Всички страни в района на Средиземно море трябва да стимулират рециклирането, да забранят пластмаси за еднократна употреба като торби и бутилки, и постепенно да премахнат използването на микропластмаси в почистващи препарати или козметика до 2025 г.

Самата пластмасова индустрия трябва да разработи рециклируеми и компостиращи продукти, произведени от възобновяеми суровини, а не от химикали, произведени от петрол.

Отделните хора също трябва да изиграят ролята си, правейки лични избори, като например да използват гребени или кухненски прибори, изработени от дърво, а не от пластмаса.

инфо: news.bg

Вижте още:

Най-замърсените места в света

Замърсяването на въздуха в световен мащаб не се увеличава

Питейната вода на планетата е замърсена с пластмасови частици

Колко пластмаса изпиваме с водата?

Град 40: Смъртоносната ядрена тайна на Русия

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.