Стевията – 300 пъти по-сладка от захарта, но без калории

2

Сладко като захар, но без калории – това звучи толкова хубаво, че  дори не е за вярване.

Въпреки това, екстрактът от растението, което расте свободно в Южна Америка, вече се рекламира в  целия свят като основно средство за борба със затлъстяването, която представлява заплаха за здравето на милиони хора по света.

Естественият подсладител стевия е 300 пъти по-сладък от обикновената захар от цвекло или захарна тръстика, и благодарение на него любителите на сладките могат да задоволят своите нужди от захар и да не се чувстват виновни.

Д-р Margaret Ashwell, която е член на научния консултативен съвет на Световния институт за изследване на стевията заяви, че не бива да се подценяват полезните качества на стевията и нейните положителни ефекти върху здравето.

В интервю за The Independent, тя казва: “със стевия  хората могат да се чувстват приятно естествената  сладост на храните и при това да ограничат калориите, осигурявайки си здравословна и балансирана диета.”

Стевията в продължение на хиляди години се  използвани в готвенето в Южна Америка, тя се добавя към храните като подсладител, като укрепващо и  тонизиращо средство, а също така и като лекарство за високо кръвно налягане, киселини, подагра и диабет тип 2.

В момента международните компании, които произвеждат храни, започват да осъзнават потенциалните лечебни свойства на стевията  и да я  включват в асортимента на нискокалоричните храни.

Според статистическите данни, предоставени от Националната здравна служба във Великобритания за  2013 г. по затлъстяване, физическа активност и хранене, 65% от мъжете и 58% от жените в Англия са с наднормено тегло, а броят им продължава да расте.

Ето защо стевията, която в продължение на векове са използвали живеещите в Парагвай индианци гуарани, за няколко години се превръща от почти непознато разстение в основен подсладител, използван от големи производители като Coca-Cola и Danone.

През последните години – от 2008 до 2012 – продажбите на стевия като екстракт са скочили с 400%.

През 2011 г. Европейската агенция за безопасност на храните   позволи широкото използване на това растение.

Някои критици  подложиха на съмнение  дългосрочната ефективност на тази некалорийна  хранителна добавка в храната, когато се използва при разтоварваща диета.

Според Independent, д-р Робърт Лустиг (Robert Лустиг), автор на книгата (Fat Chance: The Bitter Truth About Sugar), твърди, че за разтоварващите диети могат да бъдат неефективни, тъй като човешкият организъм очаква да получи истинска захар.

Но тези съмнения относно ефективността на стевията не спряха някои производители на хранителни продукти, и те продължават да добавят екстракт от това растение в някои от най-популярните си продукти.

инфо: pozitivno.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.