Стивън Хокинг: Извънземни има, пазете се от тях!

извънземни

Още през 2010 г.  световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг предупреждаваше, че извънземен разум по всяка вероятност съществува и също така представлява сериозна опасност.

Според британския учен извънземен живот със сигурност съществува на най-невероятни места в Космоса – дори в ядрата на звезди или в дълбокия вакуум на междузвездното пространство.

Логиката на Хокинг е проста: всяка от 100-те милиарда галактики във Вселената се състои от стотици милиони звезди. В такава компания Земята едва ли е единствената планета с биосфера.

За моя математически ум самите числа правят мисълта за извънземни абсолютно рационална, казва Хокинг. Истинският проблем за него е да се предположи какви точно може да са тези живи форми.

Следвайки подобна проста логика, ученият предполага, че огромната част от извънземните ще са във вид на бактерии или низши животни – каквито са преобладавали на Земята през повечето време.

Хокинг стига до извода, че някои форми на живот може да се окажат разумни и да представляват заплаха. Според него срещата с такива видове може да се окаже катастрофална за човечеството.

Един от плашещите сценарии е скитащи извънземни да нападнат Земята за снабдяване с ресурси, след което да отминат като рояк скакалци. В картини, напомнящи филма “Денят на независимостта”, Хокинг обрисува възможността такива популации от извънземни да живеят на огромни кораби, след като са изчерпали ресурсите на планетите си.

Такива високо развити извънземни биха могли да се превърнат в космически номади, търсещи планети за завоюване и колонизация.

Резултатът от евентуална наша среща с извънземните би бил като този след срещата на Колумб с индианците в Америка, смята Хокинг – не особено благоприятен за туземците.

Немалко учени споделят опасенията на Хокинг. Главният кралски астроном на Великобритания лорд Рийз преди години беше заявил в лекция, че извънземните, ако бъдат открити, може да се окажат напълно неразбираеми за хората. Може да има живот и разум във форми, които са ни абсолютно непонятни, може да има такива части от реалността, недостижими за умствените ни способности, смята лорд Рийз.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

2 коментара
  1. Pyrvoime 3 години ago
  2. ГАЛИН МАРИНОВ КРЪСТЕВ 3 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.